εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κτηνοτροφικά Ψυχανθή

0 comments

 

 
Συμβολαιακή καλλιέργεια κτηνοτροφικών ψυχανθών για υποκατάσταση της σόγιας, με τη στήριξη της Πειραιώς, προωθεί η Ευρωφάρμ.
 
 
 
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των ελληνικών ψυχανθών μέσα από το πρόγραμμα συµβολαιακής γεωργίας, που εφαρµόζει χωρίς, έως τώρα, τραπεζική συμμετοχή ο Όμιλος Ευρωφάρµ στις περιοχές του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για συνολικά 2.000 στρ. µε κτηνοτροφικό κουκί και µε λούπινο, τα οποία καλλιεργούν για την Ευρωφάρµ και την ΕΛΒΙΖ, περίπου 20 παραγωγοί από την περιοχή. Η σοδειά έχει συγκομιστεί και είμαστε στην διαδικασία της παραλαβής, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωφάρμ και Πρόεδρος και Δ.Σ. της Ελβίζ, κ. Βασίλης Χαλκίδης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα 1.500 στρ. περίπου καλλιεργήθηκαν µε κτηνοτροφικό κουκί ενώ τα υπόλοιπα 500 στρέμματα µε λούπινο. 
 
Ήδη έχει γίνει πρόταση στην Τράπεζα Πειραιώς να εντάξουμε τα ελληνικά ψυχανθή στο πρόγραμμα της συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει. Αν το αποφασίσουμε από τα 2.000 στρέμματα μπορούμε να φτάσουμε στην καλλιέργεια στα 10.000 στρ. αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς, τονίζει ο κ. Χαλκίδης.
Βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα με το πολλαπλασιαστικό υλικό, όπως το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για καλλιέργεια ελληνικών ποικιλιών με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές από το εξωτερικό. Ο κ. Χαλκίδης τονίζει, ότι εμείς, μόνοι μας έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με το Ινστιτούτο του ΕΘΙΑΓΕ στα Γιαννιτσά αλλά και με το εξωτερικό.
 
Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε την δυνατότητα στους παραγωγούς να καλλιεργήσουν ακόμα και άγονες εκτάσεις. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να καλλιεργήσουν σε αρδευόμενες εκτάσεις με σιτηρά, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα αμειψισποράς, η οποία θα αναζωογονήσει τα εδάφη και θα τους δώσει την δυνατότητα μεγαλύτερης παραγωγής τα επόμενα χρόνια, λέει ο κ. Χαλκίδης.
 
Εμείς από την πλευρά μας θα υποκαταστήσουμε στα σιτηρέσια μας την εισαγόμενη σόγια. Επίσης, γίνεται προσπάθεια και στο κτηνοτροφικό κουκί και λούπινο και το κτηνοτροφικό ρεβίθι. Οι αποδόσεις δεν ήταν πολύ καλές φέτος διότι εδώ υπάρχει ένα άλλο θέμα. Τα Ινστιτούτα και τα Πανεπιστήμια θα πρέπει πρώτα να δουλέψουν το γενετικό υλικό από το εξωτερικό ώστε να βγάλουν ελληνικές ποικιλίες οι οποίες θα είναι αποδοτικές. Μια τέτοια δουλειά κάνει το Ινστιτούτο της Λάρισας. Συγκεκριμένα μπορώ να σας αναφέρω ότι για το λούπινο κάνουμε εισαγωγή από την Ιταλία. Είναι ντροπή να εισάγουμε πολλαπλασιαστικό υλικό.