εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γιορτή Λουκάνικου

0 comments

 

 
Το Σάββατο 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Σταγιατών του Δήμου Βόλου, η «Γιορτή Λουκάνικου».
 
 
 
Γλέντι, χορός και μνήμες γεμάτες γεύσεις από το προϊόν που μαζί με το νερό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποτελούσαν σύμβολα της ευρύτερης περιοχής. Η γιορτή πραγματοποιείται για 15η χρονιά, από το Δήμο Βόλου –Δημοτική Κοινότητα Πορτατιάς και την Τοπική Κοινότητα Σταγιατών σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο «Άγιος Σεραφείμ».

Στους επισκέπτες θα προσφερθούν και φέτος δωρεάν λουκάνικα από την οικογενειακή επιχείρηση «Στράκα» που δραστηριοποιείται για έναν και πλέον αιώνα. 

Τα λουκάνικα Σταγιατών ήταν φημισμένα για την ποιότητα και τη γεύση τους και πασίγνωστα σε όλη την Ελλάδα από τα μέσα του 18ου αιώνα. Ήταν το κύριο προϊόν παραγωγής, καθώς δεν υπήρχε οικογένεια στο χωριό που να μη δραστηριοποιείται στην παραγωγή λουκάνικου. Ονομαστοί λουκανικάδες ήταν οι Μιχάλης Στράκας, Νίκος Βουρλογιάννης, Αδελφοί Καρακαστανιά, Δημήτριος Κορώνης, Ηλίας Βούλγαρης, Απόστολος Κάβουρας, Αγγελής Στράκας, Νικόλασος Κορώνης, Μιχάλης Ματής, ενώ όλοι οι λουκανικάδες γνώριζαν τα  μυστικά παραγωγής λουκάνικου που τα μεταβίβαζαν οι πατεράδες στα παιδιά τους, κρατώντας μυστικούς τους τρόπους παρασκευής και κρυφές τις τεχνικές.
 
Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος αναφέρει ότι από το 1750 έως το 1850 στο χωριό υπήρχε μια αξιόλογη οικιακή βιοτεχνία παραγωγής λουκάνικου με σοβαρό κύκλο εμπορίας του προϊόντος. Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Στράκας έκανε εξαγωγή του προϊόντος στην Αλεξάνδρεια και σε χώρες της Ευρώπης. Αυτά τα λουκάνικα που προορίζονταν για εξαγωγή δεν τα πουλούσαν χύμα αλλά τα τοποθετούσαν σε μεγάλες ξύλινες κάσες. Με την πάροδο του χρόνου όμως οι μόνοι λουκανικάδες που απέμειναν ήταν οι Αδελφοί  Στράκα, οι οποίοι και  είναι οι χορηγοί της Γιορτής Λουκάνικου κάθε χρόνο.