εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Καλαμποκιού

0 comments

 

Aυξηµένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά καλαμποκιού τις τελευταίες εβδοµάδες µε τους εµπόρους να προσφέρουν τιµές στα επίπεδα των 16-17 λεπτών το κιλό. 
 
 
 
Οι παραγωγοί, από την πλευρά τους, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να  οδηγήσουν σε υψηλότερες τιµές, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πουλήσουν σε αυτές τις τιµές.  Έτσι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες κυρίως µεταξύ παραγωγών και κτηνοτρόφων στα επίπεδα των 200 ευρώ ο τόνος.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόµα αρκετά ελληνικά καλαµπόκια, ενώ εδώ και αρκετούς µήνες πραγµατοποιούνται εισαγωγές καλαµποκιού από Βουλγαρία, Ουγγαρία και Ρουµανία παραδοτέο σε ελληνικό λιµάνι στα επίπεδα των 160 ευρώ ο τόνος. Στην Ιταλία, στην αγορά της Μπολόνια, οι τιµές του καλαµποκιού διαµορφώνονται πλέον στα 200-205 ευρώ ο τόνος, στα υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέµβριο του 2013. 

Στη Γαλλία, η παράδοση στο λιµάνι του Μπορντώ πραγµατοποιείται στα 179-180 ευρώ ο τόνος. Στο χρηµατιστήριο εµπορευµάτων στο Παρίσι, οι τιµές των συµβολαίων ξεκινούν από τα 184 ευρώ ο τόνος και φτάνουν τα 194 ευρώ ο τόνος για παράδοση τον Ιανουάριο του 2014.