εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ηλεκτρονική Υποβολή του Ε9

0 comments

 

 
Οδηγίες για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νόμο.
 
 
 
Αλλαγές στη φορολογία κατοχής ακινήτων, καθώς και στην υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, του γνωστού εντύπου Ε9, επήλθαν με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, ώστε να μπορεί να υπολογιστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και η εφορία να παρακολουθεί τις αλλαγές στην ακίνητη περιουσία πολιτών και επιχειρήσεων. Η υποβολή της δήλωσης λήγει στις 30 Μαΐου. Η αρμόδια Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών δημοσιοποίησε αναλυτικό οδηγό για το ποιοί και πώς πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Ε9 και να το υποβάλουν ηλεκτρονικά στην Εφορία. Στο νέο έντυπο Ε9 το κάθε ακίνητο ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει δηλώνεται ξεχωριστά, ώστε να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στη διαμόρφωση ενός αναλυτικού περιοσιολογίου για κάθε πολίτη και για κάθε επιχείρηση.
 
Οι αγρότες καλούνται να δηλώσουν:
 
Γεωργική ή κτηνοτροφική αποθήκη: Είναι το κτίσμα στο οποίο φυλάσσονται ζωοτροφές, σπόροι, γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα ή τα κτίρια που στεγάζουν ζώα και στα οποία εκτελούνται απλές εργασίες εκτροφής και γενικά φροντίδας ζώων. 

Αγρός μονοετούς καλλιέργειας: Είναι το αγροτεμάχιο που καλλιεργείται με ετήσια φυτά, η έκταση εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού που καλύπτεται από θερμοκήπια ή αποτελεί τεχνητό βοσκότοπο, καθώς και αυτή που τελεί υπό αγρανάπαυση. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η έκταση εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού που μπορεί να καλλιεργηθεί αλλά έχει παραμείνει ακαλλιέργητη. 

Αγρός πολυετούς καλλιέργειας ή δενδρώνας: Είναι το αγροτεμάχιο που καλύπτεται από συστηματική καλλιέργεια με δενδρώδη φυτά, με εμπορεύσιμους καρπούς ή ξυλεία, με πυκνότητα τουλάχιστον 8 δένδρων ανά στρέμμα. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και οι αμπελώνες. Αγροτεμάχιο που έχει διάσπαρτα δέντρα λιγότερα από 8 ανά στρέμμα θεωρείται αγρός μονοετούς καλλιέργειας. 

Βοσκότοπος και χέρσα μη καλλιεργήσιμη έκταση: Είναι το αγροτεμάχιο που δεν έχει ποτέ καλλιεργηθεί λόγω της φύσεως του εδάφους. Στους βοσκότοπους υπάγονται και οι χέρσες εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οι οποίες είναι επικλινείς, βραχώδεις, διαβρωμένες από τα φυσικά φαινόμενα και δεν μπορούν να αποδοθούν στην καλλιέργεια, καθώς και οι χωματερές απόθεσης απορριμμάτων. 

Αρδευόμενες εκτάσεις: Θεωρούνται οι εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού που αρδεύονται με γεώτρηση ή με οποιοδήποτε (δημόσιο ή ιδιωτικό) αρδευτικό σύστημα ή συνορεύουν με ποτάμι, λίμνη κτλ. και αρδεύονται από αυτά. Δεν θεωρούνται αρδευόμενες οι εκτάσεις που εξυπηρετούνται με μεταφορά νερού με βυτίο ή από δίκτυο πόσιμου νερού. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, η δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2014 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πούλησε ή αγόρασε ακίνητα, μεταβίβασε ή απέκτησε ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές, κληρονόμησε ακίνητα, μεταβίβασε ή απέκτησε την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων, είχε οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους. 

Υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση Ε9 για το έτος 2014 έχουν: 
 
– Όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013 οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014 (απόκτηση με οποιονδήποτε τρόπο ακινήτου, διαγραφή ακινήτου ή μεταβολές σε ακίνητο που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις). Για παράδειγμα στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν όσοι πούλησαν ή αγόρασαν ακίνητα, μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές, κληρονόμησαν ακίνητα, μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων, είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους. 
– Τα νομικά πρόσωπα εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών ή μειώσεων του ΕΝΦΙΑ. 
– Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση αυτού. 
– Όσοι έχουν τακτοποιηθέντα ή νομιμοποιηθέντα ακίνητα ή ημιυπαίθριους χώρους, εφόσον αυτοί δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τη συμπλήρωση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων λαμβάνεται υπόψη η πραγματική κατάσταση του ακινήτου. Η πραγματική κατάσταση του ακινήτου προκύπτει από την οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο. Αν δεν υπάρχει οριστική εγγραφή, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ακινήτου όπως προκύπτουν από τον τίτλο κτήσης. Αν δεν υπάρχει τίτλος κτήσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου. Αν η πραγματική επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει αυτήν που αναγράφεται στην οριστική εγγραφή στο κτηματολογικό γραφείο ή στον τίτλο κτήσης στην άδεια οικοδομής ή έχει γίνει αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, λαμβάνονται υπόψη η πραγματική επιφάνεια και η πραγματική χρήση του ακινήτου. Η διάταξη αυτή ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2014.
 
Με το πάτημα της «Οριστικής Υποβολής δήλωσης», καταχωρείται οριστικά η δήλωση στο σύστημα και κλείνει αυτόματα η καρτέλα «Υποβολή δήλωσης Ε9». 
 
Στην καρτέλα «Δηλώσεις Ε9» εμφανίζονται τα στοιχεία της δήλωσης που μόλις καταχωρήθηκε στο σύστημα. 
 
Στην καρτέλα «Περιουσιακή κατάσταση» προβάλλεται η ενημερωμένη εικόνα του υπόχρεου. 
 
Εκτυπώσεις: Εμφανίζεται η επιλογή για την εκτύπωση του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης Ε9 που μόλις κατέθεσε ο φορολογούμενος.
 
Διαθέσιμες ενέργειες: Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επανυποβάλλει δήλωση Ε9 στο επιλεγμένο έτος, εφόσον παραμένει ανοιχτός ο σύνδεσμος για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.