εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Απαγόρευση στις Εξαγωγές Σπανίων Γαιών από την Κίνα

0 comments

 

 
Την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές σπανίων γαιών επέβαλε στην Κίνα με απόφασή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Σπάνιες γαίες θεωρούνται 17 στοιχεία μεταξύ των οποίων,  το λανθάνιο, το νεοδύμιο κ.λπ.
 
 
 
Η Κίνα, με εργαλείο τους εξαγωγικούς περιορισμούς, ήλεγχε βασικές αγορές εμπορευμάτων και παρότρυνε τους κατασκευαστές να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκεί. Αυτή η απόφαση αναμένεται να ευνοήσει τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, οι οποίες είχαν απευθυνθεί στον ΠΟΕ, καταγγέλλοντας τις πολιτικές απαγόρευσης της Κίνας.

Η απόφαση του ΠΟΕ έχει και ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς στηρίχθηκε σε ένα συμβιβασμό μεταξύ της αρχής της μόνιμης κυριαρχίας μιας χώρας στις φυσικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές και στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου. Ο Οργανισμός απεφάνθη ότι, αφ’ ης στιγμής εξαχθούν του εδάφους και διατεθούν στην αγορά προς πώληση, υπόκεινται στους κανόνες του ΠΟΕ. Τα σχετικά αναφέρονται σε δημοσίευμα των Financial Τimes, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί, ότι οι σπάνιες γαίες είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή έξυπνων κινητών, φωτογραφικών μηχανών και υβριδικών αυτοκινήτων. 

Εξετάζοντας εις βάθος τα δεδομένα που αφορούσαν την κινεζική πολιτική, η αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατέληξε στο ότι επί σειρά ετών το Πεκίνο με εργαλείο τους εξαγωγικούς περιορισμούς ήλεγχε βασικές αγορές εμπορευμάτων και παρότρυνε τους κατασκευαστές να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκεί. Συγκεκριμένα, η Κίνα την τελευταία 5ετία έχει επιβάλει δασμούς, ποσοστώσεις και άλλου είδους περιορισμούς στις εξαγωγές των σπανίων γαιών. Οι προαναφερθέντες εξαγωγικοί περιορισμοί αφενός παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ, αφετέρου αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κίνα όταν εισήλθε στον Οργανισμό το 2001.

Η χώρα καλύπτει σε διεθνή παραγωγή το 90% των 17 αυτών στοιχείων (λανθάνιο, νεοδύμιο κ.λπ.), τα οποία εν συνόλω αποκαλούνται σπάνιες γαίες. Ακριβώς λόγω των περιορισμών εκ μέρους της Κίνας, παρατηρήθηκε μια ανοδική πορεία των τιμών στις γαίες σε όλο τον κόσμο το 2011. Για ορισμένες, μάλιστα, οι τιμές τους εκτινάχθηκαν έως κατά 500% εξαιτίας σοβαρών ανησυχιών για ελλείψεις στην προμήθειά τους.

Ιστορικό της υπόθεσης

Αρχής γενομένης από το 2009, το Πεκίνο διαμόρφωσε ένα πλαίσιο εμμέσων περιορισμών, ποσοστώσεων και δασμών, αλλά και απευθείας απαγορεύσεων στις εμπορικές συναλλαγές σε σπάνιες γαίες. Το 2010 απαγόρευσε τις εξαγωγές σπανίων γαιών προς την Ιαπωνία, ουσιαστικά εκτραχύνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις με αυτήν. Πάντως, αργότερα απέσυρε την απαγόρευση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί επενδυτές έκαναν τις τοποθετήσεις τους σε ορυχεία σπανίων γαιών εκτός Κίνας, όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, αναφέρουν οι Financial Times. Πέρυσι, μάλιστα, Ιάπωνες επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι ανίχνευσαν τεράστια αποθέματα σπανίων γαιών στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού. Το 2012 η διαμάχη κλιμακώθηκε, όταν από κοινού η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες και το Τόκιο προσέφυγαν στον ΠΟΕ, αμφισβητώντας τις πολιτικές της Κίνας.

Το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι το έκανε λόγω της ανάγκης του να περιφρουρήσει τα αποθέματα σπανίων γαιών και να προστατεύσει το περιβάλλον. Ο ΠΟΕ απέρριψε τα επιχειρήματα αυτά.

Τέλος, αναφέρεται, πως η απόφασή του έχει σημασία και στο πλαίσιο της μακράς διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας για το πώς η δεύτερη ασκεί την εμπορική της πολιτική, ώστε να ωφεληθεί από την παγκοσμιοποίηση, πλήττοντας δριμύτατα την αμερικανική, αλλά και την ευρωπαϊκή μεταποίηση.