εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τελικές Ρυθμίσεις στο Γάλα

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται, ότι η τελική ρύθμιση περιλαμβάνει 3 κατηγορίες, γάλα ημέρας παστεριωμένο, γάλα παστεριωμένο 5 ημερών και γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας 11 ημερών, ενώ καταργείται η ονομασία φρέσκο γάλα.
 
 
 
Παστεριωμένο και υψηλής θερμικής επεξεργασίας γάλα είναι οι δύο βασικές κατηγορίες στις οποίες κατέληξαν για το γάλα οι υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Το παστεριωμένο γάλα, στο οποίο θα υπάρχει η υποκατηγορία «γάλα ημέρας». Δηλαδή θα διαρκεί 24 ώρες η συλλογή και στο ράφι θα μένει για άλλες δύο μέρες. Τα υπόλοιπα προϊόντα θα έχουν διάρκεια ζωής ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης.
 
Η ευθύνη θα ανήκει στις γαλακτοβιομηχανίες. Το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, όρος ο οποίος αντικαθιστά το γάλα υψηλής παστερίωσης.  
Στις συσκευασίες θα υπάρχει ευκρινής σήμανση αναφορικά με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος.

Οι φορείς των γαλακτοπαραγωγών διαφωνούν με την κατάργηση του «φρέσκου γάλακτος» και ζητούν και πάλι την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μέχρι να γίνει αυτό καλούν τις γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν την χώρα προέλευσης του γάλακτος και τους Έλληνες καταναλωτές να στηρίξουν το γάλα που αναγράφει Ελληνικό.
 
Όπως τονίζουν, η χώρα μας είναι αυτάρκης στην κατανάλωση φρέσκου γάλακτος, δηλαδή οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι παράγουν όλη την ποσότητα του φρέσκου γάλακτος που καταναλώνουμε. Το επιπλέον γάλα που εισάγεται χρησιμοποιείται για παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων που σημαίνει ότι οι μεθοδεύσεις αυτές στοχεύουν στην αντικατάσταση του φρέσκου Ελληνικού γάλακτος με εισαγόμενο.
 
Έτσι, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που ήθελαν να ανοίγει η «Κερκόπορτα» για την «άλωση» της εγχώριας αγοράς γάλακτος από τις ισχυρές επιχειρήσεις της βόρειας Ευρώπης και να μην αλλάζει κάτι θεαματικά με την τελευταία πρόταση Τσαυτάρη για την «διευθέτηση» του θέματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, Αθανάσιου Βασιλέκα, σε λίγο καιρό θα χτυπάνε το κεφάλι τους και οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, ενώ αναφέρεται σε «άθλια µεθόδευση» που θα πλήξει όχι µόνο την αγελαδοτροφία αλλά και τον ελληνικό γαλακτοκοµικό κλάδο στο σύνολό του, της βιοµηχανίας συµπεριλαµβανοµένης.

Το πρόβλημα τελικά είναι η ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής και αυτό δεν λύνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η απαγόρευση του όρου «φρέσκο» στο γάλα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη κατάργηση της αναγραφής της χώρας προέλευσης στις συσκευασίες, ανοίγει τις «πόρτες» για να υπάρξουν αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές, που θα «αλώσουν» την ελληνική παραγωγή. Η διάρκεια ζωής στο παστεριωμένο γάλα αφορά στην προστασία του καταναλωτή αλλά όχι στην προστασία της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος.