εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές Αγελαδινού Γάλακτος

0 comments

 

 
Η αυξημένη κατανάλωση οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση σε γάλα διεθνώς, ενώ η προσφορά δεν φθάνει για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα ανοδικές τάσεις στην τιμή του αγελαδινού γάλακτος.
 
 
 
Σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η ∆ανέζικη συνεταιριστική Friesland Campina, η παγκόσµια αγορά γάλακτος παρουσιάζει ελλείµµατα, δηµιουργώντας τις προϋποθέσεις για µακροπρόθεσµη ενίσχυση των διεθνών τιµών, καθώς αυξάνεται ο παγκόσµιος πληθυσµός και βελτιώνεται το εισόδηµα των Ασιατών καταναλωτών.
 
Η συνεταιριστική, η οποία ανήκει σε περισσότερους από 19.000 γαλακτοπαραγωγούς, αναφέρει στην έκθεσή της, πως η ταχύτατη αστικοποίηση στην Ασία, αναµένεται να µειώσει την αυτάρκεια των καταναλωτών, αυξάνοντας παράλληλα τη ζήτηση για το γάλα. 

Αξιοσηµείωτη είναι η αναφορά της Friesland Campina στις προοπτικές που παρουσιάζει η αύξηση της κατανάλωσης εκτός από την Ασία και σε ορισµένες χώρες της Αφρικής. Μάλιστα εκτιµάται πως προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλει η διεύρυνση της παρουσίας των σούπερ µάρκετ στις περιοχές αυτές. Τα κυριότερα γαλακτοκοµικά προϊόντα που καταναλώνουν οι αναπτυσσόµενες χώρες είναι το βρεφικό γάλα και τα γαλακτοκοµικά ροφήµατα. 

Από την πλευρά της η Ιρλανδική Glanbia, η οποία δραστηριοποιείται και στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι η µειωµένη προσφορά στο γάλα έχει αυξήσει τον ανταγωνισµό για την παραγωγή τυροκοµικών προϊόντων. Για το λόγο αυτό εκτιµά πως οι τιµές του γάλακτος θα αυξηθούν στα 21,40-22,00 σεντς ανά λίµπρα, υψηλότερες κατά 10% σε σύγκριση µε τις προηγούµενες προβλέψεις.