εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Έκθεση για τη Βελτίωση των Φυτών

0 comments

 

 
Σύμφωνα με έκθεση που ψηφίστηκε στο Ε.Κ., η έρευνα και η πρακτική στον τομέα της βελτίωσης των φυτών είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της γεωργικής παραγωγής.
 
 
 
Υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση με θέμα τη βελτίωση των φυτών και ποιες δυνατότητες υπάρχουν για βελτίωση της ποιότητας και μεγαλύτερη απόδοση; Η έκθεση που συνέταξε η Σουηδή ευρωβουλευτής Marit Paulsen (της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη – Liberal Party of Sweden) έχει ως στόχο να ξεκινήσει μια εις βάθος συζήτηση και έρευνα σχετικά με την βελτίωση των φυτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια γεωργία. Επίσης, η έκθεση εξετάζει και αναφέρεται στις δυνατότητες που υπάρχουν για ποιοτικότερες, ανθεκτικότερες και μεγαλύτερων αποδόσεων καλλιέργειες.
 
Στην έκθεση καλείται η Κομισιόν να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020» για τη χρηματοδότηση της εφαρμοσμένης έρευνας που στηρίζει την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων τεχνικών βελτίωσης των φυτών.
 
Στην έκθεση σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας στη γεωργία και στη βελτίωση των φυτών, συλλέγονται σπόροι και φυτικό υλικό σε διάφορες τράπεζες γονιδίων σε ολόκληρο τον κόσμο• επισημαίνει ειδικότερα ότι στη νήσο Σβάλμπαρντ υπάρχει μια τράπεζα γονιδίων που περιέχει γενετικό υλικό από ολόκληρο τον κόσμο, και τονίζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό και φιλόδοξο έργο για τη διασφάλιση της γενετικής ποικιλότητας για το μέλλον.
 
Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η μεγάλη πλειονότητα των ειδών και των φυτογενετικών πόρων τόσο επιτόπου όσο και στο αγρόκτημα. Εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι τα δημόσια ιδρύματα δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες ή δεν παρέχουν ικανοποιητική στήριξη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Τονίζεται ακόμα ότι η ανωτέρω και άλλες παρεμφερείς δράσεις είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση των φυτών, τη γεωργική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια στο μέλλον.
 
Υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός, ότι η έρευνα και η πρακτική στον τομέα της βελτίωσης των φυτών είναι καίρια για το μέλλον της γεωργικής παραγωγής, ιδίως οι εργασίες για την ανάπτυξη των υφιστάμενων και νέων ειδών, ώστε να είναι εφικτή η επισιτιστική ασφάλεια στο μέλλον.
 
Η έκθεση προτρέπει την Επιτροπή, να εκπονήσει συνολική στρατηγική για τις γεωργικές εισροές, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση των φυτών• παροτρύνει την Επιτροπή να διαμορφώσει ένα πλαίσιο πολιτικής που θα στηρίζει τον τομέα των γεωργικών εισροών ως έναν από τους βασικούς τομείς για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγικότητας και βιωσιμότητας.