εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δείκτης Τιμών των Τροφίμων του FAO

0 comments
 
Σύμφωνα με το FAO, η κρίση στην Ουκρανία είχε ως συνέπεια την άνοδο των τιμών των σιτηρών και του κόστους παραγωγής.
 
 
 
Στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Ιούλιο του 2013 αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO). Γεγονός που δημιουργεί βραχυπρόθεσμες ελπίδες για καλύτερες τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα αλλά, μεσοπρόθεσμα, αντισταθμίζεται από την άνοδο του ενεργειακού κόστους παραγωγής.
 
Αναλυτικότερα, ο δείκτης τιμών των τροφίμων του FAO αυξήθηκε κατά 2,6% (ή 5,2 μονάδες) από τον Ιανουάριο, στις 208,1 μονάδες και όπως ανέφερε ο οικονομολόγος του οργανισμού Αμπντολρεζά Αμπασιάν, η απότομη άνοδος των τιμών οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς και στην κρίση στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις τιμές τον Μάρτιο.
 
Ο καιρός πιθανόν αποτελεί σημαντικό παράγοντα για ορισμένα αγαθά όπως η ζάχαρη και το σιτάρι, ωστόσο η μεγάλη ζήτηση αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της τιμής του αραβόσιτου, των γαλακτοκομικών και του πετρελαίου.
 
Οι αγορές τροφίμων παρακολουθούνται στενά, καθώς η ραγδαία αύξηση των τιμών μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας. Στη λίστα του FAO με τις χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις στα τρόφιμα περιλαμβάνονται η Συρία, η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν και η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής.