εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων

0 comments

 

 

Αποκατάσταση της φήμης της θέλει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων μετά τις κατηγορίες για αδιαφάνεια, που περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση.
 
 
 
Συγκεκριμένα, η νέα έκθεση του Corporate Europe Observatory και της ανεξάρτητης δημοσιογράφου Stéphane Horel, διαπιστώνει σοβαρά κενά στην πολιτική ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). 
 
Σύμφωνα με την έκθεση «Μη ευχάριστο Γεύμα, το πρόβλημα ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων», σχεδόν το 60% των εμπειρογνωμόνων που βρίσκονται στα πάνελ της EFSA έχουν άμεσες ή έμμεσες διασυνδέσεις με τις βιομηχανίες που ρυθμίζονται από την ίδια την Αρχή.
Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν «σοβαρά κενά» στις πολιτικές ανεξαρτησίας της EFSA και ότι οι νέοι κανόνες για την αξιολόγηση τω εμπειρογνωμόνων που εφαρμόστηκαν το 2012, δεν βελτίωσαν την κατάσταση. Το κύριο σημείο κριτικής είναι, ότι οι κανόνες για τα συμφέροντα των εμπειρογνωμόνων είναι πολύ στενοί, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς ότι ο κύριος στόχος της EFSA είναι να προσδιορίζει εάν υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων.
 
Αυτό επιτρέπει ακόμη να χορηγείται σε δεκάδες εμπειρογνώμονες με πολλαπλά εμπορικά συμφέροντα (συμβάσεις παροχής συμβουλών, χρηματοδότηση ερευνών) πλήρης συμμετοχή στα πάνελ της EFSA, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.
Για το Corporate Europe Obervatory (CEO), η κατάσταση δημιουργεί μια σοβαρή αμφιβολία για την αξιοπιστία των επιστημονικών αξιολογήσεων της EFSA σε τομείς όπως τα πρόσθετα τροφίμων, τις συσκευασίες, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή τα φυτοφάρμακα.
 
«Σοκαριστήκαμε από τα ευρήματα. Ακόμη και χωρίς έλεγχο για αδήλωτα συμφέροντα, ο αριθμός των συγκρούσεων συμφερόντων στην υπηρεσία αυτή είναι πολύ ανησυχητικός», είπε η Horel.
 
«Οι εμπειρογνώμονες με συγκρούσεις συμφερόντων κυριαρχούν σε ένα πάνελ. Διαπιστώσαμε, ότι το μεγαλύτερο μέρος των συγκρούσεων προέρχεται από χρηματοδοτήσεις για έρευνα και ιδιωτικές συμβάσεις παροχής συμβουλών, ωστόσο συγκεκριμένα σημαντικά όργανα για επιστήμονες (επιστημονικές κοινωνίες, εφημερίδες) επίσης στοχοποιούνται από τα βιομηχανικά λόμπι, και η EFSA φαίνεται να το αγνοεί αυτό», συνέχισε.
 
Συνεχής κριτική
Μία δεκαετία αφού ιδρύθηκε, η EFSA ακόμη προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο αξιολογητή κινδύνου που δρα για το κοινό καλό.
Πέρυσι τον Μάιο, η Ευρωβουλή κάλεσε την EFSA να ενισχύσει τις εγγυήσεις για ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του προσωπικού της, όταν η τότε πρόεδρος του ΔΣ της EFSA, Diána Bánáti, δεν ανέφερε ότι ήταν επίσης μέλος του ILSI-Europe, ενός οργανισμού που χρηματοδοτείται από το λόμπι των τροφίμων και των αγρο-χημικών.

Η EFSA λέει ότι είναι διαφανής

Η Sue Davies, πρόεδρος του ΔΣ της EFSA, απάντησε στις κατηγορίες, λέγοντας ότι η EFSA έχει βελτιώσει τη διαφάνειά της διευκολύνοντας την δημόσια πρόσβαση στις εργασίες της και ενισχύοντας την ανεξαρτησία των επιστημονικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων.
 
«Επομένως διαβάζω με ενδιαφέρον την τελευταία έκθεση του Corporate Europe Observatory περί φερόμενων συγκρούσεων συμφερόντων στην EFSA. Το γεγονός ότι η EFSA αναρτά στο διαδίκτυο τις Δηλώσεις Συμφερόντων των εμπειρογνωμόνων της, επιτρέπει στα ενδιαφερόμενα μέρη να ελέγχουν μόνοι τους πώς η Αρχή επιλέγει επιστημονικούς εμπειρογνώμονες της», είπε.
 
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η έκθεση εγείρει ερωτήματα που πηγαίνουν πέρα από τις απλές διαδικασίες και πολιτικές στην EFSA, ερωτήματα που αφορούν την ευρύτερη σχέση μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας.
 
«Αυτά μπορεί να έχουν να κάνουν με τον ιδιωτικό/δημόσιο τομέα στην έρευνα, τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους για την αξιολόγηση των κινδύνων και το νομοθετικό πλαίσιο για τα ρυθμιζόμενα προϊόντα. Αυτά είναι ζητήματα που η EFSA δεν μπορεί να επιλύσει από μόνη της και πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης», υπογράμμισε.
 
Πηγή: euractiv.gr