εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Ονομασία «φέτα»

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, οι εταιρείες που ήδη παράγουν αυτά τα λευκά τυριά και τα έλεγαν μέχρι σήμερα φέτα, θα έχουν το δικαίωμα να αναγράφουν στη συσκευασία τους τη λέξη «φέτα». 
 
 
 
Όπως υποστηρίζουν, οι εταιρείες που ήδη παράγουν αυτά τα λευκά τυριά και τα έλεγαν μέχρι σήμερα φέτα, θα έχουν το δικαίωμα να αναγράφουν στη συσκευασία τους τη λέξη «φέτα», ενώ μόνο οι νέοι παραγωγοί που θα αποφασίσουν να παράγουν αυτό το λευκό τυρί θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν «τύπου φέτας».
 
Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σπύρος Δανέλης. Χαρακτηριστικά δήλωσε, ότι «αντίθετα με όσα υποστηρίζουν στη χώρα μας, από την μέχρι σήμερα εικόνα που έχω εκτιμώ ότι η διάταξη για την αναγραφή στη συσκευασία του «τύπου φέτας» θα αφορά τους παραγωγούς που θα αποφασίσουν στο μέλλον να παράγουν αυτού του είδους τα λευκά τυριά. Αντίθετα για όσα τυριά ήδη κυκλοφορούν στην αγορά δεν αλλάζει τίποτα, δηλαδή θα συνεχίσουν να ονομάζονται φέτα». 

Δηλώσεις, επίσης, έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος για τη Φέτα, λέγοντας ότι ο κ. Τσαυτάρης παρουσίασε την αποτυχία της κυβέρνησης ως επιτυχία.
Συγκεκριμένα, σε ομιλία του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος στην Επίκαιρη Ερώτηση για την Φέτα και την άρση υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό.
 
Παραθέτουμε τη σχετική συνομιλία στη Βουλή:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ 
Ο κος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε την αποτυχία της κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου ως επιτυχία. Δεν μας εξήγησε γιατί είναι επιτυχία να πωλούνται λευκά τυριά με την ονομασία ΦΕΤΑ στυλ ή like σε νέες αγορές όπως ο Καναδάς από εγχώριους (Καναδούς) παραγωγούς, τούρκους παραγωγούς καθώς και ευρωπαίους παραγωγούς (Δανία, Γερμανία κτλ) υποκλέπτοντας και βλάπτοντας την παγκόσμια φήμη της φέτας. Το εμπορικό άνοιγμα με προϊόντα ΠΟΠ σε νέες αγορές υπονομεύεται από την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης και την αδιαφορία του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ. Δυστυχώς η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ όπως της ΦΕΤΑΣ  περιορίζεται μόνο εντός της ΕΕ πλέον και κάθε άνοιγμα σε νέες αγορές έχει πλέον υπονομευθεί.

Ο κος Υπουργός δεν απάντησε γιατί η κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης κατάργησε την υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης στο γάλα. Η δικαιολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει ελληνικό σήμα θα είχε νόημα εφόσον λειτουργούσε ΗΔΗ ο οργανισμός πιστοποίησης και ήταν υποχρεωτική η σήμανση από αυτόν.

Τέλος απέφυγε να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ασκήσει ΒΕΤΟ για την φέτα παρόλο που υπάρχει τέτοια δυνατότητα στην χώρα διότι θα απαιτηθεί η συμφωνία με τον Καναδά θα περάσει από το Συμβούλιο Υπουργών για να εγκριθεί και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Η μαχητικότητα και αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης σταματά εντός των Ελληνικών συνόρων και εις βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. 
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν θα διαφωνήσω καθόλου για τη σημασία της ελληνικής φέτας. Είναι περιττό να τονίσω σε αυτό το Σώμα τη σημασία αυτού του -θα έλεγα- εμβληματικού προϊόντος του τόπου μας.

Το τονίζω το «εμβληματικό» γιατί, παρά το ότι έχουμε -προχθές μάλιστα- το εκατοστό προϊόν με ονομασία προέλευσης ή με γεωγραφική ένδειξη, η φέτα είναι το μόνο προϊόν που έχει ελληνικό όνομα στην επικράτεια. Έχουμε δηλαδή δώσει προϊόντα ΠΟΠ, όπως είναι για παράδειγμα η φάβα της Σαντορίνης, τα φασόλια των Πρεσπών, το λάδι στο Κολυμπάρι -το εκατοστό προϊόν παρεμπιπτόντως είναι το λάδι της Μεσσαράς- η ελιά της Καλαμάτας. Η ελληνική φέτα όμως είναι το μόνο εθνικής κλίμακας προϊόν και γι’ αυτό -το τονίζω- εμβληματικό και αυτός ήταν και ο όρος που επηρέασε σημαντικά τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις.
 
Όπως ξέρετε, το προϊόν αυτό κατοχυρώθηκε στη χώρα μας το 2002, δόθηκε μια μεταβατική διάταξη πέντε ετών για όσους παρήγαγαν τέτοια προϊόντα σιγά-σιγά να απομακρυνθούν, να κλείσει δηλαδή η βιομηχανία τους, να παραγάγουν κάτι άλλο, και από το 2007 η χώρα μας έχει την αποκλειστικότητα στην παραγωγή και διακίνηση αυτού του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να σας θυμίσω ότι όλοι αυτοί οι κανόνες που αποτυπώνουν τους δείκτες ποιότητας, όπως είναι τα προϊόντα ΠΟΠ, τα προϊόντα ΠΓΕ, τα βιολογικά προϊόντα, τα προϊόντα παραδοσιακής παραγωγής, που έρχονται τώρα, της ορεινής οικονομίας της Ευρώπης, της νησιώτικης παραγωγής της Ευρώπης, είναι δείκτες, είναι νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύει στα σύνορά της.

Δεν ισχύει το ίδιο πράγμα στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Καναδά ή της Ρωσικής τώρα Ένωσης των κρατών που επίσης προσπαθούν να κάνουν μια κοινή, ας το πούμε, οικονομική Ένωση, ασιατικές χώρες κ.λπ. Επαφίεται, λοιπόν, τότε στις διαπραγματεύσεις που κάνει είτε η χώρα μας διμερώς είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μεγαλύτερη οντότητα με τις άλλες χώρες, όπως στην προκειμένη περίπτωση η συζήτηση ΣΕΤΑ, δηλαδή Canadian European Union Trade Agreement, μια διαπραγμάτευση που περιλαμβάνει χιλιάδες τέτοια προϊόντα και άλλου τέτοιου είδους κατοχυρώσεις, να δουν τι θα γίνει και με τα προϊόντα αυτά.

Σε αυτές, λοιπόν, τις συζητήσεις που διεξήγαγε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Κολλέγιο των Επιτρόπων και όχι το Συμβούλιο των Επιτρόπων, εμείς δηλώσαμε καθαρά ως χώρα τα γεγονότα. Εγώ ο ίδιος μάλιστα κάλεσα και τον Καναδό πρέσβη εδώ να του εξηγήσω, όπως ακριβώς εξηγώ και σε εσάς, τα θέματα αυτά. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν με πολύ καλό τρόπο, ο Καναδάς αναγκάστηκε να σεβαστεί την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό, τι αφορά το προϊόν φέτα. Σας γνωρίζω -γιατί γίνεται ένα λάθος- ότι η συμφωνία αυτή αφορά τη διακίνηση της φέτας στον Καναδά. Δεν αλλάζει τίποτα σε ό, τι αφορά τη διακίνηση του προϊόντος ΠΟΠ φέτα στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολλοί πιστεύουν ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να έρθουν στην Ευρώπη καναδικά τυριά και να πωλούνται ως ελληνική φέτα. Όχι. Μάλιστα, η συμφωνία έχει τρία ακόμα στοιχεία πολύ σημαντικά, κατά την άποψή μου, που αλλάζουν ριζικά ό, τι γινόταν στο παρελθόν.
Πρώτον, δεν επιτρέπει σε κανέναν να γράψει φέτα. Μπορεί να πει ότι είναι τύπου φέτας, ότι μοιάζει της φέτας, φέτα like, ή style φέτας, αλλά δεν μπορεί να το πει φέτα.
 
Δεύτερον, είναι υποχρεωμένος να βάλει την προέλευση, δηλαδή να πει καναδικής προέλευσης προϊόν.
 
Τρίτον, να βγάλει όλα τα σήματα που χρησιμοποιούσαν και παραποιούσαν, που αλλοίωναν δηλαδή τον χαρακτήρα και κορόιδευαν τον καταναλωτή του Καναδά. Κάτι Ακροπόλεις πάνω στη συσκευασία, κάτι ελληνικές σημαίες πάνω στη συσκευασία, κάτι κίονες κ.λπ. Όλα αυτά που κορόιδευαν τον καναδό καταναλωτή, νομίζοντας ότι αγοράζει φέτα, τα απαγορεύει πλέον η συμφωνία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η χώρα μας δικαιώθηκε.
 
Σας θυμίζω μάλιστα ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Και το Υπουργείο Εξωτερικών -ο κ. Κούρκουλας και ο κ. Βενιζέλος- και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χρειάστηκε να μιλήσει με τον Μπαρόζο, προκειμένου να καταλάβουν τη σημασία που δίνει η χώρα μας σ’ αυτό το προϊόν.
Εγώ έθεσα το πρόβλημα αυτό στο συμβούλιο των δικών μας των Υπουργών και δεσμεύτηκε ο κομισάριος ότι στο ίδιο κολέγιο και ο Τσιόλο θα μεταφέρει υποχρεωτικά τις αποφάσεις του συμβουλίου μας που ήταν ομόφωνες. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ίσως στη δευτερολογία μου να συνεχίσω περισσότερο τα του γάλακτος.
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα ήθελα να κλείσω με το θέμα της φέτας. Ο Καναδάς ούτως ή άλλως δεν μπορεί να παράξει φέτα, γνήσια φέτα. Όπως ξέρετε για να παράξει κανείς φέτα χρειάζεται 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο. Ο Καναδάς δεν έχει τέτοιο γάλα. Παράγει, ουσιαστικά, λευκά τυριά, γιατί έχει μόνο αγελαδινό γάλα, το οποίο απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στην παραγωγή φέτας. Άρα, αποκλείεται να μπορέσει να φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τέτοιου είδους προϊόντα.
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Ούτε η Δανία μπορεί.
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επαναλαμβάνω: Το προϊόν αυτό είναι διασφαλισμένο στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι διασφαλισμένο και στον Καναδά. Εμάς πιο πολύ μας ενδιαφέρει αυτού του είδους η κατοχύρωση στον Καναδά, γιατί θα αποτελέσει πρόκριμα αντίστοιχων διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου είναι πολύ μεγαλύτερη η αγορά και για τη φέτα, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται και θα γίνουν με τη Ρωσία και άλλες χώρες.
 
Επομένως, δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτό το προϊόν χωρίς προστασία.
Κατά την άποψή μου, προστατεύεται ικανοποιητικά. Και αν χρειαστεί, θα το προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο.
Σας θυμίζω ότι δεν είναι οριστική η συμφωνία. Έχει γίνει οριστική συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και του Προέδρου του Καναδά. Όπως ξέρετε, η συμφωνία αυτή θα έρθει στο Συμβούλιο Υπουργών για να εγκριθεί και στη συνέχεια θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Αυτό σας ζητάμε. Να θέσετε βέτο.
 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ας μην κάνουμε αυτό το διάλογο τώρα. Σας άκουσα με προσοχή. Σας εξήγησα τι κάνουμε προκειμένου να προστατεύσουμε αυτό το προϊόν. Και θα το προστατεύσουμε!
Σε ό, τι αφορά το γάλα -και κλείνω με αυτό- θα ήθελα να πω τα εξής: Όπως και εσείς είπατε, πραγματικά υπήρχε μία αγορανομική διάταξη, η οποία το προέβλεπε αυτό. Όμως, μετά την προσφυγή που έκανε ένας ιδιώτης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη η σήμανση αυτή, αναγκάστηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης -όπως σας εξήγησαν άλλωστε- να άρει αυτή τη διάταξη.
 
Δεν το αφήσαμε εμείς, σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτό το πράγμα. Επιμένουμε στο να υπάρχει πληροφόρηση προς τον καταναλωτή. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης κλήθηκε ο δικός μας Οργανισμός, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, να κάνει κανονιστικό πλαίσιο με επιστημονικά κριτήρια για το πώς θα ονομάζεται ένα γάλα ελληνικό και με ποιες προϋποθέσεις.
 
Θα μπορούσα να σας πω ορισμένα πράγματα εις ό,τι αφορά την κατάληξη αυτής της συζήτησης. Αυτό, άλλωστε, μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε μόλις προχθές, την 25η Οκτωβρίου. Και όλα τα σχόλια είναι θετικά.
 
Για να ονοματίσει, λοιπόν, κάποιος ένα γάλα «ελληνικό», θα πρέπει να είναι εδώ οι αγελάδες, να βόσκουν και να ανατρέφονται εδώ, στη χώρα μας. Θα πρέπει το γάλα να παράγεται, δηλαδή να αρμέγεται, να παστεριώνεται και να διατίθεται στην Ελλάδα. Μόνο έτσι θα μπορεί κάποιος να λέει ότι αυτό το γάλα είναι ελληνικό.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.