εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μειωμένο Κόστος στη Διατροφή των Αγελάδων

0 comments

 

Σύμφωνα με μελέτη, προκύπτει μειωμένο κόστος, εάν αντικατασταθεί ενσίρωμα αραβόσιτου από βικοκριθή.
 
Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στο 28ο ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας που διεξήχθη στη Φλώρινα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης – έρευνας παρουσιάστηκαν από τους καθηγητές Γ. Ζέρβα, Ι. Χατζηγεωργίου και Κ. Γιαλλιάκις, οι οποίοι εκπόνησαν την έρευνα και εφάρμοσαν πειραματικά σε αγελαδοτροφική μονάδα.
 
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα, σημαντικό οικονομικό όφελος από τη μείωση του κόστους εισροών, που μπορεί να φθάσει σε ημερήσια βάση μέχρι και το 1 ευρώ ανά αγελάδα, μπορούν να πετύχουν οι κτηνοτρόφοι που θα αντικαταστήσουν από το σιτηρέσιο της μονάδας τους, το ενσίρωμα αραβόσιτου με ενσίρωμα βικοκριθής, χωρίς, μάλιστα να αλλοιωθεί η ποιότητα ή η ποσότητα του γάλακτος που παράγουν.

Στόχος, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν να καλλιεργηθεί ένα ψυχανθές, σε συγκαλλιέργεια με αργοστώδες, για να παραχθεί ένα προϊόν με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αζωτούχες ουσίες, σε σχέση με το ενσίρωμα αραβόσιτου, και να μειωθεί η συμμετοχή του σογιάλευρου, καθώς είναι ακριβή ζωοτροφή.
 
Καταρτίσαμε ένα σιτηρέσιο, στο οποίο αντικαταστήσαμε το ενσίρωμα αραβοσίτου με ενσίρωμα βικοκριθής και μειώσαμε τη συμμετοχή του σογιαλεύρου στο μείγμα από το 35% στο 10%», επεσήμανε ο κ. Ζέρβας και τόνισε, πως τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν ότι η γαλακτοπαραγωγή και η χημική σύσταση του γάλακτος ήταν ίδια μεταξύ των δύο ομάδων με το διαφορετικό σιτηρέσιο, αλλά υπήρξε οικονομικό όφελος στη μία, ύψους 1 ευρώ τη μέρα, ανά αγελάδα, από τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του σογιάλευρου.
 
Η στρεμματική απόδοση της βικοκριθής σε ξηρή ουσία, βέβαια, είναι περίπου στο ήμισυ αυτής του ενσιρώματος αραβοσίτου, ωστόσο η περιεκτικότητά της σε αζωτούχα είναι πολύ μεγαλύτερη κι αντισταθμίζεται. Επιπλέον όφελος είναι, ότι η βικοκριθή καλλιεργείται και σε μη αρδευόμενους αγρούς, ενώ ταυτόχρονα ο αγρότης μπορεί να έχει δύο παραγωγές το χρόνο, βικοκριθή μέχρι το Μάιο και μετά αραβόσιτο, αυξάνοντας τα έσοδά του.