εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ για τα Αγροτικά Προϊόντα

0 comments

 

 
Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ με διαφωνίες για το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων.
 
 
Με σημαντικές διαφωνίες κι αρκετά ζητήματα να παραμένουν ανοικτά , ιδίως εκείνα που αφορούν στη διακίνηση τροφίμων και αγροτικών προϊόντων ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος. Οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων ήταν για την Ευρώπη ο Ιγνάθιο Γκαρθία Μπερθέρο και για τις ΗΠΑ, ο Νταν Μαλόνεϊ.
Όπως ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας, Ιγνάθιο Γκαρθία Μπερθέρο, στις πρώτες αυτές διερευνητικές συζητήσεις, εντοπίστηκαν περιοχές σύγκλισης και άρχισε η εξερεύνηση μέσων προσέγγισης στα σημεία απόκλισης.

Τα αγροτικά θέματα κυριάρχησαν στην πρώτη εβδομάδα επαφών, ωστόσο το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο, με τις δυο πλευρές να θέτουν επιτακτικά στο τραπέζι τα θέματα όπου θεωρούν πως αδικούνται:  Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε. στις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και βοοειδών στα οποία χορηγούνται αυξητικές ορμόνες, ενώ οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους ζητούν να αρθεί η πλήρης απαγόρευση στις εξαγωγές βοοειδών προς τις ΗΠΑ, η οποία ισχύει από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο των "τρελών αγελάδων".

Όπως επιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, διάσταση απόψεων παρατηρείται και στα οπωροκηπευτικά, καθώς οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν δύσκολη πρόσβαση στην αμερικάνικη αγορά εξαιτίας φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων τις οποίες κρίνουμε αδικαιολόγητες.

Την ίδια στιγμή η Γαλλία, που ηγείται ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις,  παραμένει ανυποχώρητη στο ζήτημα των  προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης τις οποίες δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί σε οποιαδήποτε αμερικανική παρέμβαση.

Σε πρώτη φάση,  οι δυο πλευρές προσανατολίζονται να βρουν κοινό έδαφος στα μη δασμολογικά εμπόδια, θέμα όμως που παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο. 

Οι ομάδες διαπραγμάτευσης των δυο εμπορικών εταίρων έχουν χρονοδιάγραμμα 18 μηνών για να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες.