εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σαλμονέλλα στα Βοοειδή

0 comments

 

 
 
Η ZOETIS και το Ινστιτούτο Roslin συνεργάζονται με στόχο τον έλεγχο της σαλμονέλλας στα βοοειδή με την οικονομική στήριξη του Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Μελετών.
 
 
Αυτό ανακοίνωσαν με Δελτίο Τύπου στις 10 Ιουλίου 2013 οι δύο οργανώσεις. Η οικονομική στήριξη θα παρέχεται για 3 χρόνια, ενώ θα αποτελεί το 80% των απαιτούμενων κεφαλαίων για την έρευνα και σε απόλυτους αριθμούς θα φθάσει σχεδόν το 1 εκατομμύριο δολάρια.
 
Αναμένεται να αποδόσει περισσότερες γνώσεις  πάνω στο θέμα που θα εξεταστεί, δηλαδή στον έλεγχο της σαλμονέλλωσης στα βοοειδή και συγκεκριμένα στο πώς η σαλμονέλλα εισέρχεται και παραμένει στο λεμφατικό σύστημα των βοοειδών και έτσι μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του βοδινού κρέατος και κατ’ επέκταση του ανθρώπου που θα καταναλώσει το συγκεκριμένο βοδινό κρέας.
 
Οι μολύνσεις από σαλμονέλλα στα βοοειδή είναι σημαντικές για 2 λόγους, σύμφωνα με τους επικεφαλής του προγράμματος. Μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδες και αποβολές στα ζώα, μόνιμες βλάβες στην παραγωγικότητά τους και στην ευζωία και βέβαια μόλυνση του κρέατος, ενώ η μόλυνση μπορεί να μεταφερθεί στον άνθρωπο. Τα βοοειδή αποτελούν σημαντική πηγή μόλυνσης του ανθρώπου από σαλμονέλλα. Αν και και το λεμφατικό σύστημα των ζώων κανονικά διαθέτει μηχανισμό αντιμετώπισης της λοίμωξης, υπάρχουν κάποιοι τύποι σαλμονέλλας που μπορούν και επιβιώνουν.
 
Το ζητούμενο είναι να σχεδιαστούν στρατηγικές που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε τη μόλυνση.
 
Η ομάδα που θα εργαστεί στη συγκεκριμένη έρευνα περιλαμβάνει ερευνητές από το Ινστιτούτο Roslin, καθώς και εμπειρογνώμονες της ZOETIS, ειδικούς στο αντικείμενο.
 
Η σαλμονέλλα παραμένει ένας παράγοντας πολύ σημαντικός για την υγεία των ζώων και του ανθρώπου. Υπολογίζεται, ότι προκαλεί 94 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών στους ανθρώπους και 155.000 θανάτους το χρόνο.