εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Ολύμπου

0 comments
 
Με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με θέμα την ανάπτυξη του Θεσσαλικού Ολύμπου.
 
 
Όλα τα θέματα που απασχολούν την περιοχή του Θεσσαλικού Ολύμπου τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μεταξύ εκπροσώπων του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και των Περιφερειακών Συμβούλων που κατάγονται από το Δήμο Ελασσόνας.

Με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας, Δημόσιας Υγείας, Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών κ. Μαμάρα Μαρίας, όπου εκτός από την ίδια, παραβρέθηκαν οι κ.κ. Λιάπης Χρ., Βαγενά Αγγέλα και   Αδάμου Αντ., ενώ από πλευράς Δικτύου παραβρέθηκε ο Πρόεδρός του κ. Κων. Σκριάπας και τα Μέλη του ΔΣ κ. Αστερίου Θωμάς (Αντιπρόεδρος ), κ. Μπουζούκη Ελισσάβετ, Φουρκιώτης Κων. και Φουνταρλή Ανδρομάχη.
 
Στη συνάντηση αυτή, που με χαρά προσήλθαν όλοι οι προσκεκλημένοι και έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκαν επιπλέον και θέματα της Κοινωνίας των Πολιτών του σημερινού Δήμου Ελασσόνας, την οποία  το Δίκτυο, ως Δευτεροβάθμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, εκπροσωπεί και ζητήθηκε η στήριξη στις πρωτοβουλίες που το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" αναλαμβάνει ως μια σύγχρονη Εθελοντική Οργάνωση. 
 
Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" πιστεύει  ότι η συνεργασία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με τους αιρετούς εκπροσώπους των τοπικών  κοινωνιών, ιδιαίτερα στην τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, πρέπει να είναι στενή και συνεχής, αφού καλούμαστε όλοι, όχι μόνο να μοιραστούμε  κοινά οράματα, αλλά, το κυριότερο, θα πρέπει να συνεργαστούμε, κατά τρόπο εποικοδομητικό, έτσι ώστε να υπάρχει ορατό  αποτέλεσμα και θετική επίπτωση στην τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα, για έξοδο από την κρίση.
 
Στο μεγάλο αυτό θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης, οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα, αφού έτσι αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο όλο το Κοινωνικό Κεφάλαιο, με την δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων, τις οποίες, όμως, πρέπει και οφείλει να στηρίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του 3ου Πυλώνα της Οικονομίας, της λεγόμενης Κοινωνικής οικονομίας, τομέα στον οποίο το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" εξειδικεύεται συστηματικά.
 
Το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" μετέφερε όχι μόνο προτάσεις για τα προβλήματα, που απασχολούν την περιοχή, όπως τα βλέπουν οι Εθελοντικές Οργανώσεις, αλλά παράλληλα ζήτησε από τους Περιφερειακούς Συμβούλους ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που εκείνοι, από την πλευράς τους παίρνουν, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η περιοχή ,αλλά και η Θεσσαλία, γενικότερα.
 
Στη συνάντηση αυτή, που κινήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο και με αίσθηση ευθύνης από όλους τους παρευρισκόμενους, εξετάστηκαν όλα τα θέματα που τέθηκαν από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ", αλλά και τους Περιφ. Συμβούλους και αφορούν την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον Όλυμπο, με την αξιοποίηση των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού και τη μετατροπή τους σε ορειβατικό Κέντρο,την κατασκευή τριών (3) καταφυγίων, τη δημιουργία υποδομών, τη σύνδεση ΠΑΘΕ-Εγνατίας, την ανάδειξη και πιστοποίηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων με το σήμα ποιότητας "ΟΛΥΜΠΟΣ", τη θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Θεσσαλικού Ολύμπου, τη δημιουργία Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικά Αγροκτήματα  κ.ά., την πρόληψη σε θέματα Υγείας, την αποπεράτωση του Φράγματος Αγιονερίου, τη μελέτη των υδάτινων πόρων, τη δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος "ΟΛΥΜΠΟΣ" ,τη λειτουργία Ανοιχτού Ελεύθερου Πανεπιστήμιου, την ανάπτυξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για την αύξηση της απασχόλησης, για τη Νέα Γενιά, την  ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας κ.ά.

Η θεματική Αντιπεριφερειάρχης  κ. Μ. Μαμάρα, όπως και οι παρόντες  Περιφ. Σύμβουλοι (κ.κ. Λιάπης,Βαγενά και Αδάμου)  εξέφρασαν τη στήριξή τους προς το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ", που τιμά την περιοχή, αλλά και τον χώρο των Εθελοντικών Οργανώσεων στην Ελλάδα, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση, ενώ συμφωνήθηκε  ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν για την ανάπτυξη της περιοχής της Ελασσόνας, μέσα, όμως, από σοβαρή  εργασία, προτάσεις και κοινό όραμα. Και σε αυτό το σκοπό πρέπει να είναι όλοι στρατευμένοι, χωρίς στεγανά και αποκλεισμούς.