εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προοπτικές της Πτηνοτροφίας

0 comments

 

 
Σύμφωνα με έκθεση της Rabobank, οι προοπτικές της παγκόσμιας πτηνοτροφία είναι θετικές, ενώ για την ΕΕ συνολικά η πτηνοτροφία αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο τηςκτηνοτροφίας.
 
Σύμφωνα με τη Rabobank, οι συνθήκες για την παγκόσμια πτηνοτροφία έχουν βελτιωθεί χάρη στην περαιτέρω επιβράδυνση της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, που ενισχύει τα περιθώρια κέρδους. Ενώ αναμένουμε να συνεχιστεί αυτή η τάση, το θετικό σενάριο θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο ο κλάδος μπορεί να εξισορροπήσει τις αγορές του και εάν θα περιοριστεί η γρίπη των πτηνών στην Κίνα. Εάν εξαπλωθεί και σε άλλες ασιατικές χώρες, θα πρέπει να αναμένουμε επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά πουλερικών.
 
Οι τάσεις που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά αυτή τη στιγμή είναι η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις κατά τόπους αγορές, η μείωση του κόστους των ζωοτροφών, καθώς και οι ολοένα αυξανόμενες τιμές τόσο στο χοιρινό, όσο και στο μοσχαρίσιο κρέας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι καταναλωτές εξακολουθούν να ανησυχούν αλλά φαίνεται ότι ο πανικός υποχωρεί, καθώς υπάρχουν όλο και λιγότερα νέα κρούσματα. Ωστόσο η κινέζικη πτηνοτροφία έχει ήδη σημειώσει απώλειες της τάξης των 6,5 δισ. δολαρίων. Καλύτερη είναι η κατάσταση σε ΗΠΑ και Βραζιλία, όπου έχουμε υγιή σχέση προσφοράς και ζήτησης, ενώ η ευρωπαϊκή πτηνοτροφία παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος, εξαιτίας του σχετικά υψηλού κόστους των ζωοτροφών σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά προϊόντος.