εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αρμενία: Tιμές των Tροφίμων

0 comments
 
 
Η επικείμενη αύξηση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.
 
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τελευταίο ενημερωτικό δελτίου του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Ερεβάν, η επιβάρυνση θα είναι σχετικά μεγάλη στην παραγωγή τροφίμων και μάλιστα λαχανικών και φρούτων θερμοκηπίων. Περισσότερο από το 60% του κόστους της παραγωγής προϊόντων θερμοκηπίου εξαρτάται από την κατανάλωση φυσικού αερίου. Είναι σαφές, ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές φρούτων και λαχανικών στη λιανική αγορά.
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Armen Poghosyan, δήλωσε ότι παράλληλα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση στο κόστος της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το μεγαλύτερο μέρος των λεωφορείων μικρού και μεσαίου μεγέθους στην Αρμενία χρησιμοποιούν υγροποιημένο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Με αυτά τα μέσα μετακινείται η πλειοψηφία των επιβατών, οι οποίοι μάλιστα εκδίδουν κάρτα μετακινήσεων. Η μέση τιμή με μετακίνηση με λεωφορείο στο Ερεβάν έχει ανέλθει σε 100 δράμια (περίπου 25 σεντς ΗΠΑ) ανά διαδρομή και μένει σταθερή για περισσότερο από μια δεκαετία. Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται επίσης σε μεγάλες ποσότητες από τους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι παράγουν πάνω από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αρμενίας.