εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Φορολογία Αγροτικών Κτισμάτων

0 comments

 

 

Νέα παρέμβαση πραγματοποίησε ο ΣΕΚ σχετικά με το αφορολόγητο των αγροτικών κτισμάτων και εγκαταστάσεων. 
 
 
Συγκεκριμένα, σχετικά με πρόσφατη πρόταση  φορολογίας που θα ισχύει από το 2014 σε βάρος των αγροτικών κτισμάτων και ειδικά των ποιμνιοστασίων, βουστασίων, χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, κουνελοτροφείων, αποθηκών και άλλων βοηθητικών χώρων και εγκαταστάσεων, στα πλαίσια του νέου νόμου φορολογίας ακινήτων, ανακοινώθηκαν νέες αντιδράσεις οργανώσεων κτηνοτρόφων, που ουσιαστικά επαναφέρουν τα αιτήματα ακύρωσης  της φορολόγησης για τα αγροτικά κτίσματα του νόμου 3842/2010 (χαράτσια). Οι διατάξεις του νόμου αυτού για τη φορολογία των αγροτικών κτισμάτων συνολικά είχαν ακυρωθεί στην πράξη, μετά από τις αντιδράσεις που είχαν οργανωθεί κυρίως από τις οργανώσεις των πτηνοτρόφων και των χοιροτρόφων διότι επιβαρύνονταν με μεγάλα ποσά φορολόγησης.
 
Το περιεχόμενο των μέχρι σήμερα διαβημάτων συνοψίζεται στα εξής:
 
Ειδικά για τις πτηνοτροφικές και χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις   οι μέθοδοι υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των κτισμάτων και των οικοπέδων, καθώς και της φορολογικής επιβάρυνσης των ως άνω ακινήτων θεωρούνται υπέρμετρα επιβαρυντικοί και  οδηγούν τον κλάδο σε οριακό σημείο επιβίωσης,  ειδικά μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης της αγοράς που εκδηλώνεται με συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και μείωση των τιμών παραγωγού.
 
Οι ιδιομορφίες της παραγωγικής διαδικασίας της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας που καθιστούν τον νόμο 3842/2010  ιδιαίτερα επαχθή είναι οι εξής:
 
• Είναι κλάδοι εντατικής παραγωγής με έμφαση την ένταση παγίου κεφαλαίου σε κτίσματα και οικόπεδα που καλύπτονται από λειτουργικά κτίρια και βοηθητικούς χώρους. 
• Ειδικότερα απαιτούνται μεγάλοι σχετικά θάλαμοι εκτροφής ελεγχόμενης ατμόσφαιρας και αντίστοιχοι δαπανηροί βοηθητικοί χώροι και υπόστεγα για την αποθήκευση των ζωοτροφών και άλλων αναλώσιμων, για τη διατήρηση μηχανημάτων και εργαλείων, για την προετοιμασία των προϊόντων πριν την εμπορία, για τη διαχείριση των αποβλήτων, για τη διοικητική μέριμνα των εκμεταλλεύσεων και για άλλες απαραίτητες λειτουργίες.    
• Απαιτούνται επίσης σχετικά μεγάλα γήπεδα για την ικανοποίηση των πολεοδομικών απαιτήσεων που προβλέπουν μικρούς σχετικά υποχρεωτικούς συντελεστές κάλυψης, δόμησης και κατ΄όγκο εκμετάλλευσης των οικοπέδων, αλλά και για τις λειτουργικές ανάγκες των μονάδων σε ελεύθερους χώρους. 
• Για τα πτηνοτροφεία και για τα χοιροστάσια απαιτείται υποχρεωτικά πολεοδομική άδεια (δεν δικαιούνται κτίσματα προτύπων ειδικών κατασκευών ή σκελετού θερμοκηπίου). 
 
Ακολουθεί το νέο τελευταίο διάβημα του ΣΕΚ για την πρόληψη φορολόγησης των κτισμάτων από το 2014 που συμπληρώνει την επιστολή στην Πρωθυπουργό που είχε σταλεί προ ημερών: 

Αθήνα 13.06.2013 

«Πριν στεγνώσει το μελάνι από τη σχεδιαζόμενη φορολογική επιδρομή στην παραγωγική βάση της κτηνοτροφίας δηλαδή στους βοσκότοπους και τα αγροτεμάχια, νέα σενάρια φορολογίας ανακοινώνονται πάνω στα κτίσματα, τις υποδομές της κτηνοτροφίας, κάθε είδους πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (μαντριά, βουστάσια χοιροστάσια πτηνοθάλαμοι) δίνοντας και το τελικό χτύπημα για τον αφανισμό της. Αντί να σκύψει η κυβέρνηση πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εκπονεί καταστροφικά σχέδια για την εξόντωσή του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
 
«Να υπενθυμίσουμε ότι τα κτηνοτροφικά κτίσματα έχουν εξαιρεθεί  για συγκεκριμένους  λόγους από το χαράτσι για να μην επιβαρυνθεί η κτηνοτροφία.
 
Δεν άντεξαν ωστόσο  να φορολογήσουν και τα τελευταία απομεινάρια υποδομών παραγωγής τροφίμων», προσθέτει ο ΣΕΚ, για να καταλήξει: «Σε μια κρίσιμη περίοδο που οι πτηνο- κτηνοτροφικές και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση  ζητάμε από την κυβέρνηση  να ανακαλέσει  κάθε σχεδιασμό για φορολόγηση κτισμάτων, διαφορετικά όλοι οι κτηνοτρόφοι θα είμαστε απέναντί τους.»