εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενίσχυση Βοσκοτόπων σε Natura

0 comments
 
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά στην ενεργοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος που ενισχύει τους βοσκότοπους που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές Natura.
 
 
Δημοσιεύουμε τα σημαντικότερα σημεία της απόφασης, η οποία δημοσιεύθηκε με τίτλο: «Ενισχύσεις αγροτών που ασκούν γεωργική δραστηριότητα σε περιοχές Natura 2000 στο πλαίσιο του Μέτρου 213 του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013» στο ΦΕΚ Β΄ 1211/2013.

Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
1. Δικαιούχοι του Μέτρου μπορούν να κριθούν αγρότες– κτηνοτρόφοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι οποίοι κατέχουν νόμιμα ιδιόκτητους βοσκότοπους που αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας, εντός περιοχών Natura 2000 υπαγόμενων στη δικαιοδοσία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και οι οποίοι φέρουν σήμανση, ότι απαγορεύεται η βόσκηση το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους, με ευθύνη των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.

2. Δεν μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας, έστω κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου:

• Πρόσωπα, τα οποία έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της Πρόωρης Συνταξιοδότησης.
• Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης με δεκαετή αποκλεισμό
• Ανήλικα άτομα

Β. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση για μια πενταετία από την ημερομηνία η οποία ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος:

1. Να μη χρησιμοποιούν για τη βόσκηση των ζώων τους το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου έως 30η Ιουνίου εκάστου έτους τους βοσκότοπους τους οποίους εντάσσουν στο μέτρο 213 και οι οποίοι αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης, όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας και φέρουν σήμανση με ευθύνη των Φορέων Διαχείρισης.

2. Να διατηρούν τη σήμανση ότι απαγορεύεται η βόσκηση το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους.

3. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης, σύμφωνα με τις εθνικές και κοινοτικές αποφάσεις και βάσει των εγκυκλίων του Οργανισμού Πληρωμής.

4. Να τηρούν φάκελο Natura, ο οποίος φυλάσσεται από τους δικαιούχους για τρία επιπλέον έτη μετά την ημερομηνία της τελευταίας πληρωμής.

5. Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 16 της παρούσας.
6. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους του άρθρου 17 της παρούσας, που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα εθνικά και κοινοτικά όργανα.

Πεδίο εφαρμογής
1. Το Μέτρο θα εφαρμοστεί σε ιδιόκτητους βοσκότοπους στην περιοχή δικαιοδοσίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000, οι οποίοι αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης όπου αναπαράγονται είδη άγριας πανίδας.
2. Επιλέξιμοι είναι οι βοσκότοποι που αποτελούν νησίδες φυσικής βλάστησης, με ελάχιστο μέγεθος 0,05 Ha.
3. Δεν είναι επιλέξιμοι για ένταξη και πληρωμή οι βοσκότοποι που χρησιμοποιούνται για ενίσχυση στο πλαίσιο των Πυλώνων Ι και ΙΙ (ενεργοποίηση βοσκοτόπων, εξισωτική αποζημίωση, βιολογική κτηνοτροφία, Μακροχρόνια παύση της εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών, δάσωση γεωργικών γαιών) καθώς και οι συνιδιόκτητοι.

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική διαχείριση παρακολούθηση και εφαρμογή του Μέτρου 213 «Ενισχύσεις Natura 2000 και ενισχύσεις που συνδέονται με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2007–2013. Το Μέτρο στοχεύει στην προστασία και βελτίωση των οικοσυστημάτων της άγριας χλωρίδας και άγριας πανίδας και των ειδών που καλύπτονται από τις Οδηγίες 92/43/ΕΕ (Φυσικών Οικοτόπων) και 79/409/ΕΟΚ (αγρίων πτηνών). 
Αγρότης. Νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο κατέχει αγροτική εκμετάλλευση στην οποία ασκεί αγροτική δραστηριότητα και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ).

Επαγγελματίας αγρότης. Νοείται το ενήλικο φυσικό πρόσωπο, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο ΜΑΑΕ ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, σύμφωνα με το Ν. 3874/2010 (ΦΕΚ 151/Α/6−9−2010).

Πολλαπλή Συμμόρφωση. Πολλαπλή συμμόρφωση νοούνται οι κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης (άρθρο 5 και παράρτημα II του Καν.73/2009) και η καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση (άρθρο 6 και παράρτημα IΙΙ του Καν. 73/2009) όπως ορίζονται στην υπ’ αριθ. 262385/21−4−2010 κοινή υπουργική απόφαση (Φ.Ε.Κ. 509/Β/23−4−2010). Στην πολλαπλή συμμόρφωση επίσης συμπεριλαμβάνονται και οι ελάχιστες απαιτήσεις σχετικά με τη χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που θεσπίζονται από την εθνική νομοθεσία, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 39 του Καν. 1698/2005. 
 
Περίοδος δέσμευσης. Περίοδος δέσμευσης νοείται η χρονική περίοδος πέντε (5) ετών στη διάρκεια της οποίας οι δικαιούχοι και το κράτος δεσμεύονται να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
 
Συμβατικές υποχρεώσεις (Σύμβαση). Συμβατικές υποχρεώσεις νοούνται οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν τα αυτοσυμβαλλόμενα μέρη κατά τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσής τους. 
 
Φάκελος Natura
Νοείται ο φάκελος τον οποίο πρέπει να τηρούν οι δικαιούχοι και ο οποίος πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές και περιλαμβάνει:
• Αντίγραφο της αίτησης ενίσχυσης
• Υπογεγραμμένη Σύμβαση με τις τυχόν τροποποιήσεις τους
• Αντίγραφα των ετήσιων αιτήσεων πληρωμής
• Αντίγραφα των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης.
 
Νησίδα φυσικής βλάστησης
Μία διακριτή ενότητα φυσικής βλάστησης που αποτελεί ενδιαίτημα για αποικιακά ή μόνιμα είδη άγριας πανίδας.

Ύψος ενίσχυσης. Η ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση με τη διαδικασία του άρθρου 16 και το ύψος της ορίζεται σε 50 € ανά Ha ετησίως.

Διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης. Για τη λήψη της κατ’ έτος ενίσχυσης οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση πληρωμής στο φορέα συμπλήρωσης και υποβολής της ΑΕΕ, το αργότερο μέχρι την 15η Μαΐου κάθε έτους εφαρμογής.

Κανόνες εφαρμογής. 
1. Οι αιτήσεις ενίσχυσης και οι αιτήσεις πληρωμής μπορούν να αναπροσαρμοστούν ανά πάσα στιγμή μετά την υποβολή τους, σε περιπτώσεις εμφανών σφαλμάτων που έχουν διαπιστωθεί από τους φορείς υλοποίησης ή άλλες ελεγκτικές αρχές.

2. Κατά την περίοδο της δέσμευσης δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι ειδικές δεσμεύσεις της δράσης, πλην των περιπτώσεων ανώτερης βίας.

3. Επιτρέπεται, κατά την περίοδο της δέσμευσης, η μεταβίβαση μέρους ή του συνόλου των ενταγμένων αγροτεμαχίων σε άλλο πρόσωπο υπό την προϋπόθεση ότι το πρόσωπο αυτό έχει τις προϋποθέσεις και αναλαμβάνει για το υπόλοιπο της δέσμευσης τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δράση. Στην αντίθετη περίπτωση ο δικαιούχος θα πρέπει να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που έχει εισπράξει για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια.

4. Στην ΑΕΕ που καταθέτει ο δικαιούχος κάθε έτος εμφανίζεται το σύνολο των ενταγμένων στο μέτρο αγροτεμαχίων.

Χρηματοδότηση
1. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται σε 8.000.228 €, σύμφωνα με το εγκριθέν πρόγραμμα και κατανέμεται ενδεικτικά ως ακολούθως:

2014: 4.000.114 €
2015: 4.000.114 €

2. Η ως άνω δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από εθνικούς πόρους, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό σχήμα του Μέτρου 213 του ΠΑΑ 2007−2013, όπως ισχύει κάθε φορά και βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η επιδότηση αφορά σε ιδιωτικούς βοσκοτόπους, που δεν ανήκουν στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης ή της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Υποβολή αίτησης ενίσχυσης. Οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο Μέτρο, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης στο φορέα υλοποίησης ή όπως οριστεί στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
 
Α. Η αίτηση ενίσχυσης υπόδειγμα της οποίας θα υπάρχει στην πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να γίνει αποδεκτή και να τύχει της διαδικασίας αξιολόγησης, όπως ορίζεται στη συνέχεια, θα πρέπει:
 
1. Να υποβληθεί στο φορέα εντός των χρονικών ορίων, όπως ορίζονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, και
2. Να εμφανίζει πληρότητα