εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Υγειονομικός Κανονισμός

0 comments

 

Μετά την εξάμηνη μεταβατική περίοδο που είχε τεθεί για τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις, αρχίζει να ισχύει ο νέος Υγειονομικός Κανονισμός για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 
 
Ο νέος Υγειονομικός Κανονισμός που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε ΦΕΚ (2718, β/8-10-12), φέρνει μεγάλες αλλαγές στο πεδίο των υγειονομικών απαιτήσεων και στον έλεγχο της συμμόρφωσης προς αυτές. Ο Κανονισμός αυτός εισάγει μια διαφορετική φιλοσοφία και ένα καινούργιο πνεύμα στα ζητήματα αυτά. Οι σκληρές απαιτήσεις που όριζαν τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια κρίθηκαν παρωχημένες σε ένα υγειονομικό πλαίσιο που ίσχυε εδώ και 30 χρόνια (η νέα Υγειονομική Διάταξη αντικατέστησε την προηγουμένως ισχύουσα του 1983). Αντιθέτως, τώρα πλέον θα δει κανείς στον Κανονισμό να χρησιμοποιούνται οι εκφράσεις «όταν είναι αναγκαίο», «επαρκής», «κατάλληλος» κ.ά. 

Επίσης, άλλες αλλαγές επιβάλλονται με τις διατάξεις για το επάγγελμα των κρεοπωλών και των γεωτεχνικών. 
 
Το επάγγελμα των κρεοπωλών, αλλά και των γεωτεχνικών είναι ανάμεσα σε αυτά που αγγίζει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις 27/4. Στις 115 σελίδες του νέου νόμου που ψηφίστηκε ως ένα άρθρο και περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή του δεύτερου και τρίτου Μνημονίου, υπάρχουν και διατάξεις που αφορούν την τροποποίηση του Νόμου 3919/2011 με τον οποίο είχε εισαχθεί η λεγόμενη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Έτσι, ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων που περιλαμβάνει από τους φούρνους μέχρι τους λογιστές, θίγεται το υφιστάμενο καθεστώς τόσο των κρεοπωλών, όσο και των κτηνιάτρων. 
 
Καταργείται η υποχρεωτικότητα των Σχολών Επαγγελμάτων Κρέατος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πλάι στη βεβαίωση των σχολών αυτών, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει κάποιος κρεοπωλείο, προστίθεται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (Π.Δ.126/2000) και η δυνατότητα η βεβαίωση ή το πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας να χορηγείται από αντίστοιχες δημόσιες ή ιδιωτικές αναγνωρισμένες σχολές και ιδρύματα της χώρας, ή αντίστοιχες σχολές και ιδρύματα άλλων κρατών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή χωρών της αλλοδαπής.
 
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει η πόρτα για την ίδρυση και άλλων σχολών εκπαίδευσης κρεοπωλών. Να σημειώσουμε ότι οι δημόσιες σχολές έχουν εκπαιδεύσει χιλιάδες κρεοπώλες τα τελευταία χρόνια και έχουν διασφαλίσει ένα μίνιμουμ κατάρτισης ενός επαγγέλματος που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη διατροφή του πληθυσμού.
 
Ως προς τους κτηνιάτρους, δίνεται η δυνατότητα να ιδρύονται κτηνιατρεία, ή κτηνιατρικές κλινικές και από φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κτηνίατροι.