εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέος Διευθυντής στον ΠΟΕ

0 comments

 

 
Ως Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) τοποθετήθηκε ο διπλωμάτης Ρουμπέρτου Αζεβέντου από τη Βραζιλία. 
 
 
Ο επίσημος διορισμός του Αζεβέντου θα γίνει την επόμενη εβδομάδα σε μια συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου των 159 κρατών-μελών του Οργανισμού.
 
Η διαδικασία για την εκλογή ενός νέου γενικού διευθυντή του ΠΟΕ, στη θέση του Γάλλου Πασκάλ Λαμί,  είχε αρχίσει πριν από περισσότερους από τέσσερις μήνες. Η τετραετής θητεία του Αζεβέντου θα αρχίσει επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου. Συνολικά εννέα υποψηφιότητες υποβλήθηκαν για τη θέση αυτή. H Ευρωπαϊκή Ένωση  χαιρετίζει το διορισμό του  Αζεβέντου στη θέση του νέου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
 
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Karel De Gucht χαιρέτισε στην Τετάρτη το διορισμό του κ.Αζεβέντου, λέγοντας χαρακτηριστικά, «Εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια προς τον κ Αζεβέντο.  Ένας ισχυρός ΠΟΕ απαιτεί και ένα ισχυρό  Γενικό Διευθυντή. Ο ΠΟΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και χρειάζεται όλα τα μέλη του ΠΟΕ να ορίσουν την πορεία, είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κ. Αζεβέντο θα βοηθήσει  στην κατεύθυνση αυτή και θα να θέσει την πολυμερή ατζέντα ξανά  στο προσκήνιο, με απώτερο στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της Αναπτυξιακή Ατζέντα της Ντόχα (DDA).
 
Στο πλαίσιο αυτό, ένα κρίσιμο πρώτο βήμα θα είναι η επόμενη υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ στο Μπαλί η οποία έχει ως στόχο την λήψη αποφάσεων για τη διευκόλυνση του εμπορίου, της γεωργίας και μια σειρά από ζητήματα ανάπτυξης. Η επιτυχής έκβαση στο Μπαλί θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο του κρίσιμου ρόλου του ΠΟΕ, καθώς και τη σημασία του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που αντιπροσωπεύει.  Ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη μου.
 
Θα ήθελα επίσης να αναγνωρίσει τα επιτεύγματα και τις προσπάθειες του  Πασκάλ  Λαμί κατά τη διάρκεια δύο συνεχόμενες θητείες του ως Γενικός Διευθυντής. Υπό την ηγεσία του, ο ΠΟΕ έχει ενισχύσει την παρακολούθηση και την επανεξέταση των εμπορικών πολιτικών, ενώ τρέχει ένα λειτουργικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών με έμφαση στη βοήθεια για το εμπόριο. Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και στο πλαίσιο της αύξησης του προστατευτισμού, ο κ. Λαμί έχει επίσης δείξει μια σταθερή δέσμευση για την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα.
Ελπίζω ότι ο διορισμός του νέου Γενικού Διευθυντή θα φέρει φρέσκο αέρα στα πανιά της διαπραγματευτικής βάρκας στην  αναπτυξιακή ατζέντα της Ντόχα και να στεφθεί με επιτυχία το έργο του.».