εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέα Γρίπη των Πτηνών

0 comments

 

 
Μετά από 7 μήνες αναμένεται να είναι έτοιμο το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης των πτηνών που προκαλείται από το στεέχος Η7Ν9.
 
Το νέο στέλεχος του ιού έχει σχετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας που αγγίζει το 30%. Δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει, ενώ τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 38 κρούσματα, όλα στην ίδια περιοχή.
 
Οι κινεζικές αρχές και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν υποβαθμίσει τον κίνδυνο επιδημίας, ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού στα πουλερικά πέραν των συνόρων της Κίνας.

Ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η εστία της μόλυνσης, αν και τα δείγματα που ελήφθησαν από ορισμένα πτηνά σε αγορές πουλερικών, στις οποίες επικεντρώνεται η έρευνα των κινεζικών αρχών και του FAO, ήταν θετικά. Αξιωματούχος του FAO δήλωσε από την Μπανγκόκ, ότι υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού πέραν της Κίνας. Όλα τα κρούσματα του Η7Ν9 έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί μόνον στην ανατολική Κίνα.

«Υπάρχει μια πιθανότητα κάποιος να μεταφέρει, ακούσια ή εκούσια, μολυσμένα πουλερικά πέραν των συνόρων το οποίο μας κάνει να ανησυχούμε για μια εξάπλωση του ιού αυτού», δήλωσε ο αξιωματούχος του FAO Σούμπχας Μορζαρία, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ξεκίνησε προγράμματα επίβλεψης στις γειτονικές χώρες της Κίνας, όπως η Μιανμάρ, το Λάος και το Βιετνάμ.
 
Την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τον εντοπισμό του ιού σε περιστέρια κοντά στη Σαγκάη, οι αρχές της πόλης θανάτωσαν πουλερικά και άλλα πτηνά που πωλούνταν στις αγορές της.
 
Η Κίνα πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα την παρασκευή εμβολίου για το στέλεχος H7N9 του ιού της γρίπης των πτηνών, που η παρασκευή του αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε επτά μήνες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από τον εντοπισμό του ιού σε περιστέρια κοντά στη Σαγκάη, οι αρχές της πόλης θανάτωσαν πουλερικά και άλλα πτηνά που πωλούνταν στις αγορές της.
 
Δέκα είναι τα θύματα στην Κίνα από το στέλεχος Η7Ν9 του ιού της γρίπης των πτηνών μετά τον θάνατο σήμερα ενός 74χρονου στο ανατολικό τμήμα της Κίνας, όπου οι αρχές απαγόρευσαν την εκτροφή πουλερικών στα σπίτια ιδιωτών σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.

Είναι ενθαρρυντικό, ότι ένα αγόρι πέντε ετών στην Σαγκάη, το οποίο είχε προσβληθεί από τον ιό, διαπιστώθηκε ότι θεραπεύτηκε και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.
 
Εν τω μεταξύ, κάποιες αεροπορικές εταιρείες, όπως οι εταιρείες China Southern and China Eastern σταμάτησαν να προσφέρουν γεύματα που περιλαμβάνουν κοτόπουλο και γενικά πουλερικά.