εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Χοιροτροφία στη Γαλλία

0 comments

 

 
Σύμφωνα με έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας, μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των χοιροτροφικών μονάδων με μικρή δυναμικότητα.
 
 
Η έρευνα δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 και σ’ αυτήν αναφέρεται, ότι 
Τα τελευταία δέκα χρόνια ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο χοίρους, ενώ ο αριθμός των μικρών χοιροτροφικών μονάδων κατά 65%. Η αιτία αποδίδεται στο ότι οι κτηνοτρόφοι προτιμούν τις μεγάλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του γαλλικού υπουργείου γεωργίας, Agreste Primeur το 2010, η μητροπολιτική Γαλλία είχε 22.300 χοιροστάσια, έναντι 59.500 το 2000.
 
Την ίδια περίοδο, το μέσο μέγεθος των χοιροτροφικών μονάδων πολλαπλασιάστηκε κατά 2,5 για να φτάσει 620 χοίρους σε βάρος των μικρών χοιροστασίων με 5 χοίρους κατά μέσο όρο, που αντιπροσώπευαν το 72% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων το 2000.
 
Το 2010, το 48% των χοιροστασίων είχαν κατά μέσο όρο 9 χοίρους, αλλά αντιπροσωπεύουν όλο και λιγότερο από το 1% του ζωικού κεφαλαίου. Μονάδες με πάνω από 100 γουρούνια ή 20 χοιρομητέρες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το Agreste. Τα 2/3 των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται δυτικά της Γαλλίας (57% στη Βρετάνη), αλλά και στις ιστορικές περιοχές για το χοιρινό από τα Πυρηναία ως και την Ακουιτανία, έχουν καταρρεύσει. Αν, και στη Πουατού-Σαρέντ, ο πληθυσμός των χοίρων αυξήθηκε κατά 3,3%, μειώθηκε πάρα πολύ στις δυτικές περιοχές που έχουν χάσει 4 έως 6% του ζωικού κεφαλαίου τους (από περίπου 9.000 το 2000 σε λιγότερο από 6.000 χοιροστάσια το 2010).
 
Σημειώνεται, ότι η εκτροφή για την παραγωγή χοιρινού κρέατος διακόπτονται το διάστημα από τη γέννηση ως τον απογαλακτισμό των χοίρων. Έτσι 5.700 κτηνοτρόφοι κατέχουν το 98% των χοιρομητέρων στη χώρα, με αποκλειστικό σκοπό την αναπαραγωγή. Η εξωτερική ανάθεση της αναπαραγωγής προσφέρει στους κτηνοτρόφους την ευκαιρία να αυξήσουν την ικανότητα εκτροφής τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους (ανάπλαση των κτιρίων, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό) και την ποιότητα της ζωής τους (ελεύθερος χρόνος).