εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρόληψη Φυματίωσης στα Βοοειδή

0 comments

 

 
Υπέρυθρες κάμερες στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος θα τοποθετηθούν σε εκμεταλλεύσεις βοοειδών στη Βρετανία, με στόχο την πρόληψη μετάδοσης φυματίωσης από ασβούς.
 
 
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν, ότι οι ασβοί αποτελούν σημαντική πηγή της φυματίωσης των βοοειδών. Από τον Ιανουάριο έως τον περασμένο Νοέμβριο, 35.000 βοοειδή έχουν σφαγιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της φυματίωσης των βοοειδών.
 
Κτηνοτροφικές φάρμες με βοοειδή στη νοτιοδυτική Αγγλία  θα λάβουν μέρος στη σχετική μελέτη της DEFRA που χρηματοδοτήθηκε για τη διερεύνηση της εισβολής στις εκμεταλλεύσεις και στις αυλές των μονάδων από τους ασβούς. Η αρμόδια για την  υγεία των ζώων υπηρεσία Veterinary Laboratories Agency (AHVLA), στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, θα εγκαταστήσει κάμερες σε 75 αγροκτήματα που θα λάβουν μέρος εθελοντικά στο πρόγραμμα σε όλη τη νοτιοδυτική Αγγλία, που αντιμετωπίζει το σχετικό πρόβλημα. 

Οι υπέρυθρες κάμερες θα παρακολουθούν τις επισκέψεις των ασβών σε μονάδες βοοειδών με στόχο την αντιμετώπιση του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις από την απειλή της φυματίωσης των βοοειδών. Πάνω από μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, οι κάμερες θα μετρήσουν τον αριθμό των ασβών και των "επισκέψεων" τους  σε αγροκτήματα, και θα μελετήσουν τους παράγοντες που ενθαρρύνουν τα εν λόγω τρωκτικά  να επισκέπτονται τακτικά αγροτικά κτίρια.

Ελπίζουμε το έργο θα δώσει στους αγρότες πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά πλεονεκτήματα της λήψης ειδικών μέτρων προφύλαξης για τον αποκλεισμό των ασβών από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Η έρευνα για την δραστηριότητα  των ασβών θα πραγματοποιηθεί κοντά στα αγροτικά κτίρια, και  θα καταγράφονται λεπτομέρειες σχετικά με τις γεωργικές πρακτικές, τις τροφές των βοοειδών, τις τοπικές καλλιέργειες και τα χαρακτηριστικά του τοπίου.

Ο επικεφαλής της ομάδας Gavin Wilson, δήλωσε: «Η πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι οι εισβολές ασβών  σε κτίρια είναι ευρέως διαδεδομένες, ωστόσο ορισμένα αγροκτήματα είναι πιο επιρρεπή απο τις επισκέψεις των εν λόγω τρωκτικών από ότι άλλα. Ο σκοπός του παρόντος έργου μας είναι να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από αυτές τις επισκέψεις και να αναπτύξουμε μια απλή μέθοδο για την εκτίμηση του κινδύνου από τις εισβολές των ασβών σε κάθε συγκεκριμένη γεωργική εκμετάλλευση. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι για να βοηθήσει τους αγρότες καθορίζουν ποιά είναι τα καλύτερα μέτρα βιοασφάλειας  για τις εκμεταλλεύσεις τους.

Η έρευνα εντάσσεται στην δεύτερη φάση της αξιολόγησης του έργου Tool Farm, η οποία ξεκίνησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Περιβάλλοντος πέρυσι. Προηγούμενη έρευνα χρηματοδοτούμενη από την DEFRA-επιβεβαίωσε ότι οι εισβολές ασβών σε κτίρια ήταν ιδιαίτερα συχνές και διαδεδομένες στις κτηνοτροφικές μονάδες στη νοτιοδυτική Αγγλία, και ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση των μέτρων αποκλεισμού.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την προστασία των κτιρίων και των ζωνών εκμετάλλευσης που είναι ευπαθή σε επισκέψεις ζώων "άγριας ζωής", όπως και  τα καταστήματα ζωοτροφών, με την εγκατάσταση ασφαλών πυλών  ή ηλεκτρικών περιφράξεων και ειδικών σακούλων απορριμμάτων.