εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Βιοκαύσιμα και Τιμές των Τροφίμων

0 comments

 

 
Στο Συνέδριο για τα βιοκαύσιμα, με τίτλο «Βιοκαύσιμα: Με το Βλέμμα Στραμμένο στο 2020», συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι σχέσεις μεταξύ της ανάπτυξης της παραγωγής βιοκαυσίμων και του επηρεασμού των τιμών των τροφίμων.
 
Συγκεκριμένα, από τη μια πλευρά, ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Χαρακόπουλος, εξήγησε πως η άνοδος που σημείωσαν τα βιοκαύσιμα 1ης γενιάς, οδήγησε στη στροφή προς τις ενεργειακές καλλιέργειες μειώνοντας έτσι την παραγωγή τροφίμων. Αυτό με τη σειρά του αύξησε τις τιμές των προϊόντων και δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη διατροφική επάρκεια. Κατά τον Χαρακόπουλο στόχος πλέον αποτελεί η μείωση των ρυπογόνων μορφών ενέργειας με τη στροφή προς πιο «υγιεινά» καύσιμα αλλά παράλληλα και η μείωση της εξάρτησης των εισαγωγών, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα διαθέτει δικές της πρώτες ύλες. 
 
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, Σωτήρης Φώλιας, ανέτρεξε στα γεγονότα του παρελθόντος λέγοντας, ότι η εξέλιξη της τιμής του σογιέλαιου παρουσίασε μεγάλες αυξομειώσεις τη στιγμή που η παραγωγή σημείωνε αύξηση, ενώ επεσήμανε πως οι ενεργειακές καλλιέργειες πάνε παράλληλα με την παραγωγή ζωοτροφών και πως η χρήση των παραπροϊόντων τους τελικά συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων. Αυτό που τα τελευταία χρόνια, κατά τον Φώλια, εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων είναι η μεγάλη αύξηση στη ζήτηση του κρέατος που προήλθε από χώρες όπως η Κίνα. Ενδεικτικό πάνω σε αυτό είναι άλλωστε το γεγονός πως για ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας απαιτείται η χρήση 8 κιλών ζωοτροφής.
 
Η οικονομική ανάπτυξη και η ενίσχυση του ενεργειακού κλάδου είναι τα δύο μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές καυσίμων, ενώ ακόμη και για την παραγωγή βιοκαυσίμων επιδίδεται σε εισαγωγή πρώτων υλών.
 
Βέβαια το γεγονός πως η χώρα μας κατατάσσεται 18η στην ευρωπαϊκή παραγωγή βιοκαυσίμων , τη στιγμή που οι τελευταίες πέντε χώρες της κατάταξης δεν παράγουν καν βιοκαύσιμα, δεν αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός. Κι αυτό αποδεικνύεται και από τα νούμερα. Έτσι, για παράδειγμα, από τους 470.000 τόνους βρώσιμων λαδιών στην Ελλάδα, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή της νέας γενιάς βιοκαυσίμων, ανακτάται μόνο το 5%. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα, και η αγορά βιοκαυσίμων γενικότερα, τόνισε ο Φώλιας είναι η έρευνα για την ομαλή μετάβαση από τα βιοκαύσιμα της 1ης γενιάς στα βιοκαύσιμα 2ης ή 3ης.
 
Και μια τέτοια έρευνα ήδη τρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση που καταγράφει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες με στόχο την επιβολή δασμών στο μέλλον, και ενισχύοντας έτσι την εγχώρια παραγωγή. Στην έρευνα επίσης επαφίεται για την ανακάλυψη νέων εφαρμογών στα βιοκαύσιμα, όπως η χρήση του βιοντίζελ στις αερομεταφορές, και η σταδιακή απεξάρτηση από τις ρυπογόνες μορφές ενέργειας.