εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγελαδοτρόφοι της ΑΓΝΟ

0 comments

 

Οι αγελαδοτρόφοι που συνεργάζονται με τη γαλακτοβιομηχανία, επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι θα διασωθεί η επιχείρηση και η αποπληρωμή των συσσωρευμένων απαιτήσεών τους από αυτή.
 
Οι αγελαδοτρόφοι, μετά τις συναντήσεις που είχαν, αποφάσισαν τη δημιουργία μιας άτυπης επιτροπής διαχείρισης της κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την υποβολή της γαλακτοβιομηχανίας αιτήματος για την υπαγωγή της στο άρθρο 99, απειλώντας να παρασύρει σε δίνη απρόβλεπτων ανακατατάξεων το σύνολο του εγχώριου γαλακτοκομικού κλάδου.

Η ιδέα για τη σύσταση του άτυπου επιτελικού οργάνου -μια και είναι πολύ δύσκολο να συναντώνται όλοι οι θιγόμενοι με τη συχνότητα που επιβάλλει η κρισιμότητα της κατάστασης- εξετάστηκε και υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Σε αυτή εκτός από τους αγελαδοτρόφους που έχουν άμεση σχέση εξάρτησης από την ΑΓΝΟ, μετείχαν και κτηνοτρόφοι από την περιοχή που συνεργάζονται με άλλες γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Μια από τις πρώτες ενέργειες της επιτροπής θα είναι η αναζήτηση νομικής βοήθειας για να στηριχθούν δικονομικά τα επιχειρήματα των αγελαδοτρόφων και να κατατεθεί μια αγωγή, ώστε να υπάρξει νομική παράσταση στο δικαστήριο, κατά τη συζήτηση του αιτήματος για το άρθρο 99, που έχει οριστεί για τις 22 Φεβρουαρίου.


Στη συνάντηση με τον Νίκο Κολιό τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν αντί εγγυήσεων για την αποπληρωμή των οφειλομένων (ύψους περίπου 2,8 εκ. ευρώ, για γάλα που έχουν παραδώσει), να λάβουν οι αγελαδοτρόφοι ποσοστό της εταιρείας, καθώς και μια θέση στο Δ. Σ.

Με την προοπτική εμπλοκής των αγελαδοτρόφων στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΓΝΟ συμφωνεί και η διοίκηση του ΣΕΚ, η οποία προχωρά και ένα βήμα παρακάτω, αφού οι κ. κ. Π. Πεβερέτο και Γίτσας, επισήμαναν πως πρέπει να πιεστεί η πολιτεία ώστε να βοηθήσει για να περάσει το σύνολο της γαλακτοβιομηχανίας στους παραγωγούς.

Στις προτεραιότητες των μελών της υπό σύσταση επιτροπής διαχείρισης της κρίσης είναι επίσης η προσέγγιση του νέου Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα με σκοπό να του ζητήσουν τη βοήθειά του να βρεθεί λύση στο δράμα που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι αλλά και για να μεσολαβήσει να οργανωθεί το ταχύτερο μια συνάντηση με τους βουλευτές όλων των κομμάτων της περιοχής.


Το επιχείρημα που προβάλλουν, πλέον, στις επαφές τους με τον επιχειρηματία είναι ότι χωρίς τη δική τους συνδρομή, η γαλακτοβιομηχανία την επόμενη ημέρα θα πάψει να λειτουργεί, ούτε και θα υπάρξουν άλλοι αγελαδοτρόφοι από την περιοχή ή αλλού να το τροφοδοτήσουν με γάλα. 

Με μοχλό πίεσης αυτή την επιχειρηματολογία οι αγελαδοτρόφοι ζητούν από την ιδιοκτησία της ΑΓΝΟ μια σειρά από δεσμεύσεις προκειμένου αυτές να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης, την οποία έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν οι νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών.