εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προϋπολογισμός της ΚΑΠ

0 comments
 
Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca έδωσαν στην δημοσιότητα μια νέα έκθεση σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. 
 
Στην Έκθεση αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητος ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική με δεδομένο, ότι τα γεωργικά εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο των υπολοίπων εισοδημάτων της Ε.Ε., ενώ η ζήτηση τροφίμων βρίσκεται σε άνοδο. 

Η κίνηση αυτή έγινε εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το διάστημα 2014 – 2020, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε σχετικά: «Οι γεωργικές δαπάνες είναι στην πραγματικότητα λιγότερο από το 1% των δημοσίων δαπανών. Τυχόν περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ δεν είναι αποδεκτές.
 
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήδη σημαίνει μείωση κατά 10% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και οι προηγούμενες προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy θα έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες περικοπές στις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, έως και 30% σε ορισμένες χώρες, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές. 

Ως αποτέλεσμα θα αυξηθεί η ανεργία στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, καθώς και ο κίνδυνος εμβάθυνσης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Χωρίς την ΚΑΠ, θα υπάρξουν 27 ξεχωριστές γεωργικές πολιτικές στα 27 κράτη-μέλη, γεγονός που θα κόστιζε πολύ περισσότερο στις κυβερνήσεις από την ίδια την ΚΑΠ. Οι γεωργικές δαπάνες πρέπει να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2020, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα βιώσιμο αγροτικό τομέα, ανταποκρινόμενο στην αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές της Ε.Ε. Μια γρήγορη απόφαση είναι ζωτικής σημασίας».

Οι αγρότες έχουν ήδη πληγεί από το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις τιμές της αγοράς μόλις να καλύπτουν τις δαπάνες τους, καθώς και από την ακραία αστάθεια της αγοράς, τις δαπανηρές ρυθμίσεις και υποχρεώσεις που οι εισαγωγές στην ΕΕ δεν χρειάζεται πληρούν. Επιπλέον περικοπές απλώς δεν είναι βιώσιμες. Οι νέες καινοτόμες τεχνολογίες παραγωγής πρέπει επίσης να συμβάλλουν στη βελτίωση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και να ανταποκριθούν στην παγκοσμίως αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2050».

Οι Copa-Cogeca θα πραγματοποιήσουν στις 6 Φεβρουαρίου μια υψηλού επιπέδου συνάντηση στις Βρυξέλλες, με περίπου 400 άτομα, ώστε να πιέσουν για μια ισχυρή ΚΑΠ με έναν καλό προϋπολογισμό στην διάθεσή της. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου με την οποία οι Copa-Cogeca θα στείλουν σαφές, κοινό μήνυμα υπέρ ενός ισχυρού προϋπολογισμού της ΚΑΠ στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων, στα μέσα ενημέρωσης και στα θεσμικά όργανα. Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη από κοινού κάνουν έκκληση για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της ΚΑΠ, που θα απαντά στις κοινωνικές απαιτήσεις για ασφαλείς, βιώσιμης παραγωγής και υψηλής ποιότητας προμήθειες τροφίμων σε προσιτές τιμές. Η γεωργία αποτελεί επίσης βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές και έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους τομείς.