εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σχέση Τιμών και Κόστους Παραγωγής

0 comments

 

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, την  Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 για το θέμα της σχέσης μεταξύ των τιμών και του κόστους παραγωγής.


«Επιτρέψτε μου να κάνω τρεις επισημάνσεις, που αφορούν κυρίως την αλυσίδα εφοδιασμού στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά επηρεάζουν και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.


Καταρχάς θα ήθελα να τονίσω ότι η ομαλή λειτουργία της αγοράς των τροφίμων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την ομαλή λειτουργία της αγοράς των εισροών που χρησιμοποιεί μια γεωργική εκμετάλλευση και αντιστρόφως. Επομένως απαιτούνται κανονιστικές ρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλίζεται διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών των εισροών, αλλά και να διασφαλίζεται η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού και η συμμόρφωση με αυτούς τόσο στην αλυσίδα εφοδιασμού των εισροών όσο και στην αγροδιατροφική αλυσίδα.


Δεύτερον, θα ήθελα να τονίσω, ότι κατά αντιστοιχία με την πολιτική ποιότητας γεωργικών προϊόντων, θα έπρεπε να συνδεθεί η ποιότητα των παραδοσιακών σπόρων με την πολιτιστική κληρονομιά των κρατών μελών. Γι αυτό και θεωρώ ότι θα ήταν σημαντικό να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπόρων που θα αποθηκεύει και θα διατηρεί τη γενετική ποικιλία των παραδοσιακών φυτών και θα καταπολεμά την απώλεια βιοποικιλότητας που παρατηρείται στις παραδοσιακές ποικιλίες.


Τρίτον, θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι η ορθολογική χρήση των εισροών και των πόρων απαιτεί κάτι πολύ παραπάνω από εφαρμογή κανόνων. Απαιτεί αλλαγή στη νοοτροπία, τις γνώσεις και τις δεξιότητες των αγροτών, ώστε αυτοί να υιοθετούν κάθε φορά τα πιο αποδοτικά ως προς τις συνθήκες, βιώσιμα και καινοτόμα καλλιεργητικά συστήματα. Και αυτό προϋποθέτει όχι μόνο καινοτομίες, αλλά και θεσμικές βελτιώσεις και ποιοτική επιμόρφωση. Εύχομαι η νέα ΚΓΠ να λάβει ιδιαίτερα υπόψη της αυτήν την αναγκαιότητα».