εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ινδία: προοπτικές και εξελίξεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα για το 2023

0 comments
Ινδία: προοπτικές και εξελίξεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα για το 2023

 

 

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι το 2027, η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα ως η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος της Ινδίας με 427 g/ημέρα υπερβαίνει ήδη τον παγκόσμιο μέσο όρο των 305 g/ημέρα.

 

 

 

Ένας βασικός παράγοντας για την κατανάλωση υγρού γάλακτος είναι τα δημογραφικά στοιχεία. Περίπου το ένα τρίτο του εθνικού πληθυσμού είναι κάτω των 14 ετών, μια ομάδα που τείνει να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος. Ο αυξανόμενος πληθυσμός της Ινδίας, σε συνδυασμό με την ταχεία αστικοποίηση και τη βελτίωση των εισοδημάτων, ενισχύει τη ζήτηση για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παραγωγή γάλακτος

Οι ξένες γεωργικές υπηρεσίες (FAS) του Νέου Δελχί προβλέπουν ότι το 2023 η παραγωγή υγρού γάλακτος στην Ινδία θα αυξηθεί κατά σχεδόν 2% σε 207 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (mmt), με την προϋπόθεση ότι η περίοδος των νοτιοδυτικών μουσώνων (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) θα είναι κανονική. Περίπου 500 εκατομμύρια Ινδοί εξαρτώνται από την κτηνοτροφία. Η πλειονότητα είναι μικρής κλίμακας, περιθωριακοί αγρότες, με το 95% των παραγωγών γάλακτος της Ινδίας να έχουν μέγεθος κοπαδιού μόνο 1-5 ζώα. Οι μεγαλύτερες γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις ανέρχονται σε 50 ή περισσότερα ζώα. Περίπου το 46% του παραγόμενου γάλακτος καταναλώνεται είτε στο επίπεδο του παραγωγού είτε πωλείται σε μη παραγωγούς στις αγροτικές περιοχές, ενώ το 54% της παραγωγής γάλακτος διατίθεται στην αγορά μέσω συνεταιρισμών γάλακτος ή μη οργανωμένων εργολάβων.

Η προστασία της κερδοφορίας είναι μια σημαντική ανησυχία που μοιράζονται οι γαλακτοπαραγωγοί παγκοσμίως. Εκτός από την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, άλλα κόστη παραγωγής έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, οι νέες απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων, οι νέοι κανονισμοί και νόμοι και, τέλος, η κακή κοινωνική εικόνα των κτηνοτρόφων.

Η παραγωγή γαλακτοπαραγωγών βοοειδών είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένη σε μια χούφτα πολιτείες. Τα 3 ινδικά κρατίδια της Δυτικής Βεγγάλης, του Ούταρ Πραντές και του Μάντια Πραντές αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του εθνικού αριθμού γαλακτοπαραγωγών βοοειδών. Αλλά μόνο 5 πολιτείες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας: Uttar Pradesh (19%), Rajasthan (9%), Gujarat (8%), Maharashtra (7%) και Bihar (7%).

Γάλα βουβαλιού

Οι μικροί γαλακτοπαραγωγοί της Ινδίας προτιμούν τα νεροβούβαλα, τα οποία παράγουν γάλα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά (7-8%) και είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές συνθήκες της Ινδίας. Το βουβαλίσιο γάλα επωφελείται από υψηλότερες τιμές αγοράς, καθώς η τιμολόγηση του γάλακτος βασίζεται στην περιεκτικότητα σε λίπος και στερεά μη λιπαρά (SNF). Περίπου το 49% της ινδικής παραγωγής γάλακτος προέρχεται από τα οικιακά νεροβούβαλα. Τα περισσότερα από τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά γαλακτοκομεία δεν διαθέτουν ξεχωριστά συστήματα συλλογής για το γάλα αγελάδας και το γάλα νεροβούβαλου. Τα συσκευασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ως επί το πλείστον ένα μείγμα των δύο, και μόνο λίγοι μεταποιητές εμπορεύονται καθαρό αγελαδινό γάλα.

Εισαγωγές

Ιστορικά, η Ινδία εισήγαγε περιορισμένες ποσότητες σκόνης γάλακτος και βουτύρου. Τα εμπορικά στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 δείχνουν ότι οι εισαγωγές αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη (SMP) και βουτύρου ήταν μόλις 238 εκατ. τόνοι, με 162 εκατ. τόνους SMP και περίπου 76 εκατ. τόνους βουτύρου (με συνδυασμένη αξία 1,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ).

Οι κύριες εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της Ινδίας περιλαμβάνουν αλβουμίνες γάλακτος (όπως συμπυκνώματα 2 ή περισσότερων πρωτεϊνών ορού γάλακτος), λακτόζη και σιρόπι λακτόζης, παρασκευάσματα βρεφικών τροφών, καζεΐνη, παγωτό και τυρί. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και οι Κάτω Χώρες είναι οι κύριοι προμηθευτές της Ινδίας. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ινδίας σε αλβουμίνη γάλακτος, ενώ τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Κάτω Χώρες είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές λακτόζης. Η Ταϊλάνδη κατέχει ηγετική θέση στην παροχή παρασκευασμάτων βρεφικής διατροφής, ενώ η Γαλλία αποστέλλει ορό γάλακτος. Οι ΗΠΑ και οι Κάτω Χώρες είναι οι βασικοί προμηθευτές καζεΐνης και παραγώγων της, ενώ η Ιταλία εξάγει τυριά.

Οι εισαγωγές λακτόζης και ορού γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα πρέπει να πληρούν όλες τις ινδικές κτηνιατρικές απαιτήσεις εισαγωγής. Η Ινδία επιμένει, βασιζόμενη σε θρησκευτικούς και πολιτιστικούς λόγους, ότι όλες οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να προέρχονται από ζώα τα οποία δεν έχουν ποτέ τραφεί με οποιοδήποτε παρασκεύασμα ζωοτροφών που παράγεται από εσωτερικά όργανα, αιματάλευρα ή ιστούς μηρυκαστικών. Από τον Νοέμβριο του 2022, όλα τα γάλατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που εισάγονται στην Ινδία πρέπει να συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από τη χώρα εξαγωγής και δηλώνει τη συμμόρφωση με τον εν λόγω κανονισμό.

Για τη μείωση των εισαγωγών, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη της Γαλακτοκομίας της ινδικής κυβέρνησης στοχεύει στην αύξηση της οργανωμένης παραγωγής γάλακτος από το σημερινό 20-21% στο 50% μέχρι το 2023-2024. Η διαχείριση του γάλακτος (δηλαδή η παραγωγή) από συνεταιρισμούς στοχεύει να αυξηθεί από 10% σε 20% και ο ιδιωτικός τομέας από 10% σε 30%. Εάν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα δοθεί στους Ινδούς γαλακτοπαραγωγούς μεγαλύτερη πρόσβαση στον οργανωμένο τομέα της μεταποίησης γάλακτος και τελικά υψηλότερα εισοδήματα.