εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το μέλλον παραγωγής του χοιρείου κρέατος στην Ε.Ε.

0 comments
Το μέλλον παραγωγής του χοιρείου κρέατος στην Ε.Ε.

 

 

Η κατανάλωση και η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα αρχίσουν να μειώνονται τα επόμενα δέκα χρόνια λόγω ανησυχιών για την υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνία.

 

 

 

Η κατανάλωση χοιρείου κρέατος στην Ε.Ε. προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,4% ετησίως, από 32,4 kg κατά κεφαλήν το 2022 σε 31,1 kg το 2032 (-4 % καθ’ όλη την περίοδο).

Επωφελούμενη από εξαιρετικές δυνατότητες εξαγωγών στην Ασία παρά την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ), ο τομέας του χοιρείου κρέατος της Ε.Ε. αύξησε την παραγωγή σε 23,7 εκατομμύρια τόνους το 2021, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε το 2022. Τα συστήματα εντατικής παραγωγής είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω κοινωνική αντιπαράθεση. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με αυστηρότερους περιβαλλοντικούς νόμους σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., αυτές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή. Ως εκ τούτου, η παραγωγή χοιρείου κρέατος στην Ε.Ε. προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ετησίως την περίοδο 2022-2032 (2,2 εκατομμύρια τόνοι καθ’ όλη την περίοδο).

Η παραγωγική ικανότητα της Κίνας αναμένεται να ανακάμψει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ως εκ τούτου, θα μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, παρά τις περαιτέρω εστίες ΑΠΧ που εξακολουθούν να εμφανίζονται. Άλλες περιοχές της Ασίας ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν. Αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στις εξαγωγές χοιρείου κρέατος της Ε.Ε., οι οποίες κατευθύνονται κυρίως προς την Κίνα. Επιπλέον, άλλοι εξαγωγικοί προορισμοί της Ε.Ε., όπως η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, αναμένεται να μειώσουν τις εισαγωγές τους έως το 2032. Ωστόσο, οι αγορές της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της υποσαχάριας Αφρικής ή των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόσθετες ευκαιρίες για τις εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπερασματικά, ενώ οι εξαγωγές της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 2,8 % ετησίως την περίοδο 2012-2022, προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,2 % ετησίως την περίοδο 2022-2032. Η Ε.Ε. θα πρέπει, επίσης, να ενισχύσει και να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο εξαγωγών της. Εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την ταχύτητα ανάκαμψης και τις απαγορεύσεις συναλλαγών λόγω της ΑΠΧ. Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος είναι η εξάπλωση της ΑΠΧ στην αμερικανική ήπειρο.

Μετά την άνοδο των τιμών το 2022, οι τιμές στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθούν. Ωστόσο, η ζήτηση εισαγωγών εκτός Κίνας, τα συνεχιζόμενα κρούσματα ΑΠΧ στην Ασία και η προσαρμογή της εγχώριας παραγωγής θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη μείωση των τιμών έως το 2025.