εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Ολλανδία κατά της μείωσης της κτηνοτροφίας

0 comments
Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Ολλανδία κατά της μείωσης της κτηνοτροφίας

 

 

Στις 22 Ιουνίου, χιλιάδες αγρότες οδηγώντας τα τρακτέρ τους κατέκλυσαν την κεντρική Ολλανδία προκαλώντας εκτεταμένο κυκλοφοριακό χάος. Ο λόγος της μαζικής κινητοποίησής τους ήταν να διαμαρτυρηθούν δυναμικά  για τα εκτεταμένα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούσε τη μείωση των εκπομπών αζώτου.

 

 

 

Ποια σχέση μπορεί να έχει η μείωση του αζώτου με τους αγρότες; Το θέμα ξεκινάει το 2015, όταν τέθηκαν οι στόχοι της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ε.Ε. στη συνδιάσκεψη του Παρισιού. Παρ’ όλα αυτά κυβερνητική απόφαση ελήφθη στα τέλη του 2021, μετά και την απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η Ολλανδία δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τις φυσικές της περιοχές. Έτσι, τώρα, το σχέδιο είναι η μείωση των εκπομπών αζώτου έως και 70% σε 131 βασικές περιοχές -πολλές από αυτές κοντά σε φάρμες- για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους έως το 2030.

Η Ολλανδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, είναι μία από τις κορυφαίες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη -ειδικά αζώτου- έχοντας μεγάλο μερίδιο μέρος ευθύνης εξαιτίας των βοοειδών, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι αγρότες ισχυρίζονται πως στοχοποιούνται άδικα, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία οι οποίες εκπέμπουν επίσης δηλητηριώδη αέρια αλλά μένουν στο απυρόβλητο.