εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου

0 comments

 

 
Πλήρης απαξίωση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου διαπιστώνεται από ελληνικής πλευράς λόγω της απουσίας ελλήνων εκπροσώπων ως μελών στην Επιτροπή.
 
 
 
Συγκεκριμένα, παρατηρείται απουσία ελλήνων  ευρωβουλευτών, τουλάχιστον σε επίπεδο τακτικών μελών, στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου καθώς σε αυτή συμμετέχουν μόνο δύο από τους πρόσφατα εκλεγέντες ως αναπληρωματικοί, ο Μανώλης Γλέζος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης της Ν.Δ.
 
Σημειώνεται πως στην εν λόγω Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου δεν υπάρχει εκπροσώπηση των συμφερόντων της χώρας μας ούτε από την Κύπρο, καθώς δεν συμμετέχουν ούτε Κύπριοι ευρωβουλευτές (τακτικοί ή αναπληρωματικοί).
 
Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ψήφιση της τελικής μορφής που θα έχει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. και η εφαρμογή της στα κράτη μέλη θα πρέπει να γίνει εντός των προσεχών μηνών, διότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.
 
Όπως σημειώνεται στην σχετική ιστοσελίδα του ευρωκοινοβουλίου, η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (COMAGRI) είναι επιφορτισμένη κυρίως με την εξέταση και, ενδεχομένως, την τροποποίηση των νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προετοιμασία των γεωργικών εκθέσεων που εγκρίνονται εν συνεχεία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αριθμεί 45 μέλη και ισάριθμους ενθουσιώδεις αναπληρωτές. Αρκετοί από αυτούς έχουν πράγματι πολύ ιδιαίτερους δεσμούς με τη γεωργία, είτε λόγω καταγωγής είτε λόγω προηγούμενων καθηκόντων.
 
Οι αρμοδιότητες της εν λόγω επιτροπής είναι σημαντικότερες παρά ποτέ, διότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, διαθέτει αρμοδιότητα συναπόφασης για την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) μαζί με το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.