εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ε.Ε. και ΗΠΑ – Πλατφόρμα συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας

0 comments
Ε.Ε. και ΗΠΑ – Πλατφόρμα συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας διατλαντικής συνεργασίας για τη γεωργία σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προκλήσεις της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί δε μια προσπάθεια να τονώσουν την ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, ενώ οι μεταξύ τους εντάσεις καλά κρατούν για το θέμα της προώθησης της βιωσιμότητας στην Ε.Ε.

 

 

Η πλατφόρμα που ανακοινώθηκε την Τετάρτη (3 Νοεμβρίου), σηματοδοτεί την αρχή ενός «νέου κεφαλαίου συνεργασίας Ε.Ε. – ΗΠΑ», σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ.

«Ήρθε η στιγμή να ασχοληθούμε και πάλι με τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν η γεωργία και οι αγροτικές μας κοινότητες», όπως είπε ο Βίλσακ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτή είναι η «πρώτη πραγματική ευκαιρία σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας» για τα αντίστοιχα υπουργεία να συνεργαστούν στο πλαίσιο μιας τέτοιας εταιρικής σχέσης.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Γιάννους Βοϊστεχόφσκι χαιρέτισε τη συμφωνία, τονίζοντας ότι η μεταξύ τους συνεργασία είναι «τώρα περισσότερο από ποτέ απαραίτητη» και ότι έχουν τη δυναμική να ηγηθούν της αλλαγής προς μια βιώσιμη γεωργία.

Σημασία έχει ο προορισμός, όχι το ταξίδι

Όλοι ξέρουμε ότι οι δυο τους δεν κοιτούν μακροπρόθεσμα το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα. Γεγονός επίσης αποτελούν οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των εταίρων σχετικά με τις φιλοδοξίες της Ε.Ε. για βιωσιμότητα.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει ήδη σκληρή κριτική απέναντι στην πολιτική της Ε.Ε. για τα τρόφιμα και τη γεωργία (Στρατηγική «Farm to Fork»), προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της γεωργικής παραγωγικότητας.

Οι ΗΠΑ είχαν ξεκίνησαν ήδη τη δημιουργία συμμαχίας για την ανάδειξη της βιώσιμης ανάπτυξης της παραγωγικότητας ως «στρατηγική προτεραιότητα».

Παρά το γεγονός ότι οι επιλογές Ε.Ε. και ΗΠΑ για ένα πιο βιώσιμο μέλλον μπορεί να διαφέρουν, οι δύο ηγέτες του τομέα γεωργίας έσπευσαν να τονίσουν ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα που επικεντρώνεται γύρω από κοινούς στόχους βιωσιμότητας.

«Υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα καθαρών μηδενικών εκπομπών. Και πρέπει να σεβαστούμε ότι υπάρχουν διαφορετικά μονοπάτια», είπε ο Βίλσακ. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για εξαναγκασμό των ανθρώπων να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο σύστημα.

Αντίθετα, πρέπει να αναγνωρίζεται ότι και οι δύο πλευρές ακολουθούν «πολλαπλούς, αποτελεσματικούς τρόπους για την επίτευξη κοινών επιθυμητών αποτελεσμάτων».

Στο μεταξύ, ο Βοϊστεχόφσκι δεν έχασε την ευκαιρία να πει ότι και οι δύο πλευρές έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, τόσο όσον αφορά τα γεωργικά τους συστήματα όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη χωρίζονται από έναν ωκεανό, μας ενώνει μια γη».

«Ο καθένας στο πόστο του», προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Παρόλα αυτά, κάτω από το πνεύμα συνεργασίας κρύβονται κίνδυνοι για μελλοντικά εμπορικά εμπόδια και το ενδεχόμενο ανάμειξης του ενός στις υποθέσεις του άλλου.

Πάνω στο θέμα των αυξανόμενων εκκλήσεων προς την Ε.Ε. να εφαρμόσει τα ίδια υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας που αναμένονται από τους ευρωπαίους αγρότες στα εισαγόμενα προϊόντα της, ο Βίλσακ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής εξωτερικών προτύπων στη γεωργική παραγωγή δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη.

Πρόσθεσε επίσης ότι τυχόν «αδικαιολόγητα» εμπορικά εμπόδια θα έχουν και οικονομικό αντίκτυπο. Παράλληλα «παρακωλύουν τις διαδικασίες ανάπτυξης νέων τεχνολογιών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της τροφοδοσίας ενός μεγάλου αριθμού πληθυσμού με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Σε ερώτηση της EURACTIV σχετικά με τις ανησυχίες των ευρωπαίων αγροτών για τις εισαγωγές, ο Επίτροπος Βοϊστεχόφσκι είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες τους αλλά δεν είναι προς το συμφέρον καμιάς από τις δύο πλευρές να τεθούν εμπόδια στο εμπόριο.

«Η γαλλική προεδρία θα είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουμε πώς να βελτιώσουμε τις εμπορικές σχέσεις και να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν ίδια πρότυπα», δήλωσε ο Επίτροπος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει στο παρελθόν την ανάγκη να επανεξεταστούν οι εμπορικές πολιτικές της Ε.Ε. ώστε να συμπεριληφθούν ρήτρες για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Η Γαλλία είναι επίσης μία από τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν τεθεί μέχρι στιγμής κατά της συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο με χώρες της Λατινικής Αμερικής…