εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πρωταθλητές της Γης – Κτηνίατρος της Ουγκάντα προστατεύει τους ανθρώπους και την άγρια ζωή

0 comments
Πρωταθλητές της Γης – Κτηνίατρος της Ουγκάντα προστατεύει τους ανθρώπους και την άγρια ζωή

 

 

Η Δρ Gladys Kalema-Zikusoka, η φετινή Πρωταθλήτρια της Γης για την Επιστήμη και την Καινοτομία, έχει περάσει τρεις δεκαετίες βοηθώντας στην προστασία ορισμένων από τα πιο σπάνια πρωτεύοντα θηλαστικά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων με εξαφάνιση γορίλων βουνών.

 

 

 

Μεγάλο μέρος της δουλειάς της Δρ. Kalema-Zikusoka έχει γίνει σε φτωχές κοινότητες της Ανατολικής Αφρικής που συνορεύουν με προστατευόμενες περιοχές, όπου έχει βοηθήσει στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και στη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών, μετατρέποντας πολλούς ντόπιους σε συνεργάτες για τη διατήρηση. https://youtu.be/jQutIjFIQx0

Η Δρ. Kalema-Zikusoka θα γινόταν ο πρώτος κτηνίατρος άγριας ζωής για την Αρχή Άγριας Ζωής της Ουγκάντα. Εκεί, άρχισε να εφαρμόζει μια νέα προσέγγιση στην εργασία για την άγρια ​​ζωή – μια προσέγγιση που επικεντρωνόταν στη βελτίωση της ζωής και των μέσων διαβίωσης στα απομακρυσμένα χωριά που περιέβαλαν το Bwindi.

Η Conservation Through Public Health, ο οργανισμός που ίδρυσε, έχει επεκτείνει το μοντέλο υγείας του χωριού σε προστατευμένες περιοχές κοντά στο Εθνικό Πάρκο Virunga στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και σε δύο μη προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Mount Elgon στην Ουγκάντα. Εκτός από την προώθηση της υγιεινής και των καλών πρακτικών υγιεινής, οι ομάδες υποστηρίζουν επίσης τον οικογενειακό προγραμματισμό.

 

Πρωταθλητές της Γης

Οι Πρωταθλητές της Γης και οι Νέοι Πρωταθλητές της Γης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον αναγνωρίζουν άτομα, ομάδες και οργανισμούς των οποίων οι δράσεις έχουν μεταμορφωτικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Το βραβείο Champions of the Earth, που απονέμεται κάθε χρόνο, είναι η υψηλότερη περιβαλλοντική διάκριση του ΟΗΕ.

 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει τα έτη 2021 έως 2030 Δεκαετία του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

 

Με επικεφαλής το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών μαζί με την υποστήριξη των εταίρων, έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη, την αναστολή και την αναστροφή της απώλειας και της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων παγκοσμίως.

Η Δεκαετία των Ηνωμένων Εθνών στοχεύει στην αναζωογόνηση δισεκατομμυρίων εκταρίων, καλύπτοντας χερσαία καθώς και υδάτινα οικοσυστήματα, και συγκεντρώνει πολιτική υποστήριξη, επιστημονική έρευνα και οικονομική δύναμη για να κλιμακώσει μαζικά την αποκατάσταση.

Επισκεφτείτε το http://www.decadeonrestoration.org/ για να μάθετε περισσότερα.

 

Πηγή:  https://news.un.org/en/story/2021/12/1108252?utm_source=UN+News+-+Newsletter&utm_campaign=97793504b9-EMAIL_CAMPAIGN_2021_12_22_01_15&utm_medium=email&utm_term=0_fdbf1af606-97793504b9-107876749

Μετάφραση: Καίτη Μυλωνά 2021