εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προοπτικές της Αγοράς Κρέατος στην Ε.Ε.

0 comments
Προοπτικές της Αγοράς Κρέατος στην Ε.Ε.

 

Δημοσιεύθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν η έκθεση με τις Βραχυπρόθεσμες Προοπτικές της Αγοράς Κρέατος στην Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία προβλέπεται μείωση 1,4% στην παραγωγή βοδινού το 2021, αύξηση 26% στις εξαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού το α’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020, αύξηση 15% στην τιμή του ευρωπαϊκού κοτόπουλου τον Μάιο και Ιούνιο και μείωση 1,2% στη διαθεσιμότητα πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε.

 

 

Συγκεκριμένα:

– Η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί το 2021, κυρίως λόγω της μείωσης του αριθμού αγελάδων στον κρεοπαραγωγικό και στον γαλακτοπαραγωγικό τομέα, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη ζήτηση από τις υπηρεσίες εστίασης. Οι εξαγωγές σε αγορές υψηλής αξίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται χάρη στις πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες (π.χ. με Καναδά, Ιαπωνία) και ενώ άλλοι προορισμοί παρουσιάζουν μικρή μείωση, παρά την έλλειψη βόειου κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο.

– Η παραγωγή χοιρινού στην Ε.Ε. αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται το 2021, καθώς η επιπλέον παραγωγή σε ορισμένα κράτη μέλη αντισταθμίζει και με το παραπάνω τη μείωση της γερμανικής παραγωγής λόγω αφρικανικής πανώλους των χοίρων. Αν και οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν σημαντικά, εν τούτοις οι συνολικές εξαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού αναμένεται να αυξηθούν και πάλι το 2021.

– Καθώς η γρίπη των πτηνών χτυπά τους μεγάλους παραγωγούς πουλερικών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα μειωθεί το 2021. Η ζήτηση δεν αναμένεται να ανακάμψει σοβαρά με την επανέναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών εστίασης, ενώ οι συνολικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν. Παρά τις υψηλές τιμές, τα περιθώρια κέρδους βρίσκονται υπό πίεση λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών.

– Η αγορά πρόβειου κρέατος στην Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις προσφοράς παγκοσμίως (στην ΕΕ η παραγωγή παραμένει σταθερή), οδηγώντας σε σχετικά υψηλές τιμές. Οι εξαγωγές από τη Νέα Ζηλανδία ανακατευθύνονται εν μέρει προς την Ασία, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγαλύτερα έξοδα μεταφοράς. Η τρέχουσα εμπορική κατάσταση μεταξύ της Ε.Ε. και του Ην. Βασιλείου πιέζει πτωτικά τις εξαγωγές και τις εισαγωγές.