εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέες στρατηγικές για τη βελτίωση της ευζωίας και της παραγωγικότητας

0 comments
Νέες στρατηγικές για τη βελτίωση της ευζωίας και της παραγωγικότητας

 

Η βελτίωση της ευζωίας και η μείωση του άγχους στο αγρόκτημα μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη ποιότητα προϊόντος, λιγότερες απώλειες και τελικά υψηλότερη παραγωγικότητα.

 

Αυτό το άρθρο εισάγει νέες στρατηγικές για τη μείωση του στρες, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση των χοιριδίων. Τονίζει το ενδιαφέρον στις νέες αντιλήψεις, καθώς και τα οφέλη για τα ζώα, τους αγρότες και τους καταναλωτές.

Σήμερα, τα χοιρίδια απογαλακτίζονται και εκτίθενται σε στερεά τροφή σε νεαρή ηλικία με στόχο την αύξηση του αριθμού των απορριμμάτων και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, ο πρόωρος απογαλακτισμός συχνά σχετίζεται με υψηλό στρες και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, εντερικές διαταραχές και άλλες καταστάσεις στρες.

Το άγχος μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στη συμπεριφορά των νεαρών χοιριδίων: μπορεί να αυξήσει την εμφάνιση βλαβερών συμπεριφορών μεταξύ των ζώων.

Δύο από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα χοιρίδια κατά τον απογαλακτισμό είναι:

  1. ο διαχωρισμός από τη χοιρομητέρα και
  2. η αλλαγή από υγρή σε στερεά σίτιση σε μια εποχή που η φυσιολογία και το ανοσοποιητικό σύστημα του νεαρού ζώου βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.

Λόγω του νέου περιβάλλοντος και του νέου τύπου σίτισης, τα χοιρίδια αντιμετωπίζουν πολύ άγχος και η πρόσληψη τροφής τους μειώνεται δραματικά. Μπορεί τότε όχι μόνο να χρειαστούν ημέρες για να ανακάμψουν τα χοιρίδια, αλλά μπορεί επίσης αυτή η κατάσταση να θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική ανάπτυξη, να οδηγήσει σε ετερογενή απορρίμματα με υψηλότερο ποσοστό των λεγόμενων «ασθενών χοιριδίων» και να βλάψει την υγεία των χοιριδίων.

Η μειωμένη πρόσληψη τροφής, όντως, δεν περιορίζει μόνο την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που καταναλώνονται από τα νεαρά χοιρίδια, αλλά επίσης εξαντλεί το έντερο από τις θρεπτικές ουσίες σε μια στιγμή που η ανάπτυξή της είναι βασική. Όταν η ανάπτυξη του εντέρου είναι μειωμένη, η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών είναι μη βέλτιστη και τα απογαλακτισμένα χοιρίδια είναι πιο ευαίσθητα σε ασθένειες, όπως η διάρροια.

Επιπλέον, το άγχος μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στη συμπεριφορά των νεαρών χοιριδίων: μπορεί, για παράδειγμα, να αυξήσει την εμφάνιση βλαβερών συμπεριφορών μεταξύ τους, όπως το δάγκωμα της ουράς. Πρόκειται για τυπικές συμπεριφορές που παρατηρούνται μετά τον απογαλακτισμό, που αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα ευημερίας και τις συνέπειές τους στην παραγωγικότητα της φάρμας.

Εν ολίγοις, όταν τα χοιρίδια είναι αγχωμένα μετά τον απογαλακτισμό, η κατανάλωση τροφής τους μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε βραδύτερη ωρίμανση του εντέρου και συνεπώς όχι μόνο οδηγεί σε καθυστερημένη και ετερογενή ανάπτυξη, αλλά και σε προκλήσεις υγείας και προβλήματα ευημερίας που επηρεάζουν την παραγωγικότητα της φάρμας.

Τόνωση της πρόσληψης των ζωοτροφών από τα χοιρίδια

Η τόνωση της πρόσληψης στερεών τροφών στα θηλάζοντα χοιρίδια είναι σημαντική. Αυτή η πρώιμη σίτιση φαίνεται ζωτικής σημασίας για μια καλή απόδοση μετά τον απογαλακτισμό. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να βρεθούν στρατηγικές που ξεκινούν την πρώιμη πρόσληψη τροφής, διεγείρουν τον αριθμό των χοιριδίων που καταναλώνουν τη ζωοτροφή και ενισχύουν το επίπεδο κατανάλωσής της για να δημιουργήσουν πιο ισχυρά χοιρίδια. Ευτυχώς, οι χοίροι είναι παμφάγοι καταναλωτές και είναι γνωστό ότι καταναλώνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Επίσης, πιθανότατα έχουν μεγάλο αριθμό γευστικών γευμάτων μεταξύ των θηλαστικών, μετά από μεγάλα μηρυκαστικά (και ίσως κουνέλια). Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη λύσεων που διεγείρουν θετικά την όρεξη των χοιριδίων και βοηθούν να ξεπεραστεί το άγχος που δημιουργείται γύρω από τον απογαλακτισμό.

Πρόσφατα προέκυψαν νέες ιδέες για την εξασφάλιση της πρόσληψης τροφής, τη μείωση των προκλήσεων στην υγεία και τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων. Αυτές οι ιδέες βασίζονται στον συνδυασμό αρκετών συστατικών που δρουν ως ενισχυτές της γλυκιάς γεύσης και λίγα συγκεκριμένα συστατικά που απαντώνται φυσικά στα φυτά όπως η κανέλα ή το γλυκάνισο. Τα συστατικά τέτοιων υβριδικών λύσεων έχουν επιλεγεί προσεκτικά για να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς τρόπους δράσης:

  • Τα διαφορετικά συστατικά δρουν με συνέργεια για να δημιουργήσουν μια μοναδική και πιο έντονη γεύση μέσω μιας πολυ-αισθητηριακής προσέγγισης, η οποία διεγείρει την περιέργεια των χοιριδίων και αυξάνει το ενδιαφέρον για τροφή κατά την περίοδο απογαλακτισμού.
  • Οι ενισχυτές γλυκιάς γεύσης δρουν για να ενισχύσουν την πρόσληψη τροφής αλλά και για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του εντέρου, το οποίο αργότερα βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την αποτελεσματικότητα της τροφής
  • Τέλος, μόρια που απαντώνται φυσικά στα φυτά όπως η κανέλα ή το γλυκάνισο βελτιώνουν την εντερική υγεία και μειώνουν τη φλεγμονή

Αυτές οι νέες ουσίες κυκλοφορούν υπό κοκκοποιημένη μορφή για να διασφαλιστεί η βέλτιστη διασπορά στις ζωοτροφές. Προσφέρουν λύσεις all-in-one και είναι οικονομικά αποδοτικές, ώστε να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που προκαλούνται από το άγχος μετά τον απογαλακτισμό.