εγγραφείτε: Άρθρα

leader

CΟVID-19, Ζωονόσοι, Ξηρασία και Παραγωγή Κρέατος

0 comments
CΟVID-19, Ζωονόσοι, Ξηρασία και Παραγωγή Κρέατος

 

Κατά 1,7% αναμένεται ότι θα υποχωρήσει η παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 2020, λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, αλλά και από τις συνέπειες των ζωονόσων, όπως και των συνθηκών ξηρασίας σε αρκετές περιοχές του πλανήτη.

 

 

Σε αυτή την εκτίμηση προχωρά ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), σημειώνοντας επίσης ότι το διεθνές εμπόριο κρέατος πιθανώς να καταγράψει μικρή ανάπτυξη (αν και αρκετά πιο αργή σε σχέση με το 2019) που θα οφείλεται κυρίως στην υψηλή ζήτηση για εισαγωγές την οποία εκδηλώνει η Κίνα.

Στο μέτωπο των τιμών, η κατάσταση επί του παρόντος δείχνει ότι έχουν πέσει κατά 8,6% από τον Ιανουάριο 2020, με την πιο απότομη μείωση να εμφανίζει το πρόβειο κρέας και να ακολουθούν στη σειρά πουλερικά, χοιρινό και βόειο, πληρώνοντας τις συνέπειες από τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων εφοδιασμού, της μειωμένης ζήτησης για εισαγωγές, και των μεγάλων ποσοτήτων κρέατος που έμειναν απούλητες.

Οι εκτιμήσεις και τα δεδομένα που διατηρεί ο FAO δείχνουν συνολικά ότι οι αγορές τροφίμων θα βρεθούν αντιμέτωπες με αρκετούς μήνες αβεβαιότητας, μολονότι ο αγροδιατροφικός τομέας θα δείξει πιθανότατα μεγαλύτερη σταθερότητα έναντι της υγειονομικής κρίσης σε σύγκριση με άλλους κλάδους της οικονομίας.

Τι δείχνει η ανάλυση

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 2020 θα πέσει στα 333 εκατ. τόνους (ισοδύναμο βάρος σφάγιου), σηματοδοτώντας το δεύτερο συνεχόμενο έτος μείωσης.

Μεγάλο μέρος της μείωσης αυτής θα αντικατοπτρίζει και φέτος, αφενός την απότομη πτώση της παγκόσμιας παραγωγής χοιρινού κρέατος, που εντοπίζεται κυρίως στις ασιατικές χώρες που έχουν πληγεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ), αφετέρου την μείωση στην παραγωγή βόειου, ειδικά στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Αντιθέτως, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος πουλερικών προβλέπεται αυξημένη, αν και θα καταγράψει περίπου τη μισή αύξηση σε σχέση με εκείνη που κατέγραψε το 2019.

Μέτρια αύξηση παραγωγής προβλέπεται επίσης για το πρόβειο κρέας.

Επιβράδυνση στο εμπόριο

Το διεθνές εμπόριο κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί στα 37 εκατομμύρια τόνους το 2020, αύξηση 2,4% σε ετήσια βάση, που είναι ασφαλώς ένας πολύ πιο αργός ρυθμός σε σχέση με το 6,8% του 2019. Εκτιμάται ότι αυτή η εξέλιξη θα αντανακλά μια μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρέατος, συνέπεια της αναμενόμενης εκτεταμένης οικονομικής ύφεσης του 2020. Προφανώς ρόλο θα παίξουν και οι δυσχέρειες εφοδιασμού που έφερε μαζί της η πανδημία, οι περιορισμοί στις μεταφορές και οι καθυστερήσεις στα λιμάνια.

Η Κίνα θα παίξει σημαντικό ρόλο στη δυναμική του διεθνούς εμπορίου, καθώς οι εισαγωγές φαίνεται να αυξάνονται κατά 24% σε ετήσια βάση.

Τιμές σε πτώση

Οι δυσχέρειες εφοδιασμού εξαιτίας του COVID-19, σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνέπειες και την απότομη μείωση της ζήτησης από τον τομέα των υπηρεσιών εστίασης ως συνέπεια των μέτρων λοκντάουν, οδήγησε σε παγκόσμια μείωση της ζήτησης για εισαγωγές, με αποτέλεσμα των πτώση των διεθνών τιμών κρέατος.

Η μείωση των πωλήσεων στην εστίαση είχε ως αποτέλεσμα αφενός τη συσσώρευση αποθεμάτων κρέατος (ιδίως τα καλά θεωρούμενα τεμάχια) και αφετέρου τη διοχέτευση μεγάλων ποσοτήτων χύμα κρέατος προς συσκευασία, κάτι που οδήγησε σε διεύρυνση της εξαγωγικής διαθεσιμότητας και σε επιβάρυνση των διεθνών τιμών, παρά τη μείωση της παραγωγής που προκλήθηκε από την έλλειψη εργατικών χεριών στα σφαγεία και στα εργοστάσια λόγω της πανδημίας.