εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εκτατική Αιγοπροβατοτροφία, Ποιοτική Διατροφή και Προστασία Περιβάλλοντος

0 comments
Εκτατική Αιγοπροβατοτροφία, Ποιοτική Διατροφή και Προστασία Περιβάλλοντος

 

Η εκτατική αιγοπροβατοτροφία αποτελεί την απάντηση όταν το ζητούμενο από τη σύγχρονη κτηνοτροφία είναι τα προϊόντα υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας, που να προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα η παραγωγή τους να διαφυλάττει το περιβάλλον.

 

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Signed by Nature.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΟΚ, το σουηδικό κοινό, που είναι ευαισθητοποιημένο σε περιβαλλοντικά θέματα, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία είναι η συμβολή της στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Οικονομικού και Εμπορικού Ακολούθου της Ελλάδας στη Σουηδία κ.  Παντελή Γιαννούλη και συνεχίστηκε με την ομιλία του  Έλληνα Πρέσβη κ. Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η εκτατική αιγοπροβατοτροφία ανήκει στις παραδοσιακές κτηνοτροφικές πρακτικές της χώρας μας,   τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Τα βασικά μηνύματα του Signed by Nature ανέπτυξε η  κα Βίκυ Κωστοπούλου συντονίστρια του  προγράμματος. Η βιώσιμη παραγωγή κρέατος αιγών και προβάτων, που φέρει την «υπογραφή της φύσης» συμβάλλει στη διάσωση του πολιτιστικού πλούτου, παράγει υψηλής ποιότητας κρέας,  έχει θετικό οικολογικό αποτύπωμα, προστατεύει από φυσικές καταστροφές και βοηθά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ειδικά το τελευταίο μήνυμα ήταν που προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, οι οποίοι στάθηκαν, υποβάλλοντας και ερωτήσεις, στο ζήτημα της συμβολής της αιγοπροβατοτροφίας στη διαμόρφωση και διατήρηση του χαρακτηριστικού ελληνικού τοπίου, κάτι που αναδείχθηκε από την εκδήλωση.