εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτάσεις του Επιτρόπου Γεωργίας για την Κτηνοτροφία

0 comments
Προτάσεις του Επιτρόπου Γεωργίας για την Κτηνοτροφία

 

O νέος Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, εξήγγειλε προγράµµατα ανασύστασης ζωικού κεφαλαίου για µικροµεσαίους κτηνοτρόφους, που έχουν κλείσει τις µονάδες τους και επιθυµούν να επαναδραστηριοποιηθούν µε όρους περιβαλλοντικά ορθούς.

 

Συγκεκριμένα, ο νέος Επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του για τη νέα ΚΑΠ σε σχέση με την Πράσινη Συμφωνία. Ένα από τα μέτρα που παρουσίασε ήταν η ενίσχυση της επαναδραστηριοποίησης στάβλων που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης κεφαλαίων για την αγορά ζώων και ζωοτροφών. Γι’ αυτούς τους στάβλους είπε, ότι θα µπορούν να χρηµατοδοτηθούν ώστε να ξαναλειτουργήσουν με την προϋπόθεση να τηρείται ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ.

Αναφορικά με τις προτεραιότητές του για τη νέα ΚΑΠ και την ευρωπαϊκή γεωργία στην πρώτη ουσιαστικά επίσηµη οµιλία του, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι επέλεξε να σταθεί στη βιοκαλλιέργεια, τη συγκέντρωση γης, τον προϋπολογισµό και τα οικο-προγράµµατα που θα χρηµατοδοτούν περιβαλλοντικές πρακτικές στα πλαίσια των άµεσων ενισχύσεων.

Ενόψει του σχεδίου της προέδρου της Κοµισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λέινεν για την Πράσινη Συµφωνία, ο Επίτροπος θεωρεί πως πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα η επέκταση της βιολογικής γεωργίας. Επί του παρόντος, 120 εκατ. στρέµµατα σε όλη την Ευρώπη θεωρούνται βιολογικά. Ωστοσο µεταξύ των κρατών µελών, τα µερίδια της βιολογικής γης ποικίλλουν σηµαντικά µεταξύ 0,5 και 10%. «Πρέπει να διασφαλίσουµε ότι το κόστος παραγωγής βιολογικών τροφίµων µειώνεται», δήλωσε ο Βοϊγιετσόφσκι, προτείνοντας προγράµµατα προώθησης ειδικά για τα βιολογικά προϊόντα ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση.