εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επισκόπηση της Προσφοράς για Ζωοτροφές στην ΕΕ

0 comments
Επισκόπηση της Προσφοράς για Ζωοτροφές στην ΕΕ

 

Σύμφωνα με την επισκόπηση της προσφοράς για ζωοτροφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, το 80% των ζωοτροφών που καταναλώνονται στις ευρωπαϊκές χώρες, προέρχεται από την ΕΕ.

 

Οι άγονες ποσότητες, όπως το χόρτο και ο αραβόσιτος ενσίρωσης, αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης ζωοτροφών, που αντιπροσωπεύει το 45% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ. Τα γεύματα ελαιούχων σπόρων παρέχουν σχεδόν το ένα τέταρτο των πρωτεϊνών τροφοδοσίας. Ενώ η ΕΕ είναι απόλυτα αυτάρκης σε ακατέργαστη μορφή, η ΕΕ παράγει μόνο το 26% των καταναλώσεών της για γεύματα από σπόρους σόγιας και σπόρους κράμβης. Όσον αφορά τη συνολική χρήση της ΕΕ, περίπου το 80% της ζωοτροφής προέρχεται από την ΕΕ. Αυτά συγκαταλέγονται στα βασικά ευρήματα του ισοζυγία πρωτεϊνών της ΕΕ για το 2017/18, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την ενσωμάτωση των πρώτων υλών για πρώτη φορά, το ενημερωμένο ισοζύγιο πρωτεϊνών των ζωοτροφών της ΕΕ παρουσιάζει την προσφορά, τη ζήτηση και το εμπόριο διαφόρων πηγών πρωτεϊνών. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι καλλιέργειες (δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι και όσπρια), τα παραπροϊόντα (γεύματα από τη σόγια σύνθλιψης, το κραμβέλαιο και τον ηλίανθο καθώς και από υλικά που περιέχουν πλούσια σε πρωτεΐνες προϊόντα που προέρχονται από μεταποιημένες αροτραίες καλλιέργειες), πηγές που δεν προέρχονται από φυτά (ζωικές πρωτεΐνες, πρώην τρόφιμα) και χονδροειδή (χόρτα, αραβόσιτος ενσίρωσης, χορτονομές χορτονομής).

Ο Επίτροπος Hogan εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημοσίευση ως σημαντική βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς και ως σημαντική παρακολούθηση της έκθεσης της Επιτροπής σχετικά με την ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ: Ο νέος ισολογισμός των πρωτεϊνών ζωοτροφών αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Επιτροπής για βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς στον τομέα των πρωτεϊνών, όπως σε αρκετούς άλλους τομείς. Ο τομέας είναι ζωτικός για την επιτυχία της γεωργίας μας. Η βελτιωμένη διαφάνεια της αγοράς διευκολύνει την περαιτέρω ανάλυση της δυναμικής αυτής της αγοράς και επιτρέπει στους φορείς να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε αυτές τις δυναμικές.

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ο ισολογισμός δείχνει επίσης ότι το ποσοστό αυτάρκειας της ΕΕ είναι υψηλό για προϊόντα με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μικρότερη από 15% και για προϊόντα με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες άνω του 50%, αντίστοιχα, σε 97% και 92% σε αυτάρκη. Αντίθετα, η ΕΕ παράγει μόνο το 29% αυτού που καταναλώνει σε προϊόντα με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 30 έως 50%.

Ιστορικό

Τον Νοέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Αυτός ο ισολογισμός αποτελεί άμεση συνέχεια των συστάσεών του, ειδικότερα για τη βελτίωση της ανάλυσης της αγοράς και της διαφάνειας μέσω καλύτερων εργαλείων παρακολούθησης.

Η κατάρτιση του Ισολογισμού ήταν μια κοινή προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των βασικών παραγόντων του τομέα αυτού. Η εξειδίκευση και τα δεδομένα παρέχονταν από την COCERAL, την Copa-Cogeca, την EDA, την EFPRA, την EPURE, την FEDIOL, την FEFAC, την Starch Europe και άλλα.

Η χλοοτάπητα είναι κυρίως κατάλληλη ως ζωοτροφή για μηρυκαστικά και όχι για χοίρους και πουλερικά, ενώ γεύματα σόγιας ή κράμβης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή για τους περισσότερους τύπους ζώων. Υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα αλλαγής αλληλουχίας μεταξύ των πρωτεϊνών από διαφορετικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών.