εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μέτρα για την Ιχνηλασιμότητα και την Επισήμανση του Κρέατος

0 comments
Μέτρα για την Ιχνηλασιμότητα και την Επισήμανση του Κρέατος

 

Με κοινή υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος καθώς και τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος.

 

Ο τίτλος της ΚΥΑ είναι: «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών 178/2002, 882/2004 και 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των Εκτελεστικών Κανονισμών 931/2011 και 1337/2013 της Επιτροπής, σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος, καθώς και τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος». Η ΚΥΑ αποτελεί την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 26 του Κανονισμού 1169/2011, του Κανονισμού 1337/2013, του άρθρου 18 του Κανονισμού 178/2002, του Κανονισμού 931/2011 και της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Κανονισμού 882/2004, σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος καθώς και τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος.

Οι διατάξεις της απόφασης εφαρμόζονται στο προσυσκευασμένο ή μη νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη και κατεψυγμένο κρέας χοιροειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών, καθώς και, στον κιμά, στα σπλάχνα και στα λοιπά βρώσιμα μέρη. Στα παρασκευάσματα κρέατος και στα προϊόντα με βάση το κρέας εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εκτός από αυτές που αφορούν στην τελική επισήμανση του άρθρου 4.

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται σε όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εφεξής επιχειρήσεις):

αα) που κατέχουν ζώα που προορίζονται για σφαγή και προέρχονται από την επικράτεια ή άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες,

ββ) που ασχολούνται με τη σφαγή ζώων,

γγ) που ασχολούνται με την εμπορία, τη διακίνηση, τον τεμαχισμό, τη μεταποίηση και την τυποποίηση κρέατος, 

δδ) που ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου.

Ιχνηλασιμότητα του κρέατος

Για την εφαρμογή των άρθρων 18 του Κανονισμού 178/2002, του Κανονισμού 931/2011 και του Κανονισμού 1337/2013:

α) Οι επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της παραγωγής και διανομής του κρέατος, πρέπει να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του Καν. (EE) 1337/2013.

β) Οι επιχειρήσεις της υποπερ. δδ΄ της περ. β’ της παρ.2 του άρθρου 1 που διαθέτουν περισσότερα του ενός υποκαταστήματα λιανικής πώλησης κρέατος καθώς και των υποπερ. ββ΄ και γγ΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1, εγγράφονται διαδικτυακά στον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ» για την παρακολούθηση των σφαγών, τη διακίνηση του κρέατος και την τήρηση των μηνιαίων ισοζυγίων κρέατος.

Επισήμανση του κρέατος

  1. Η επισήμανση του κρέατος του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 1337/2013, που προορίζεται για παράδοση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού 1169/2011 και των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του Κανονισμού (ΕΕ) 1337/2013.
  2. Για το βόειο κρέας ισχύουν οι διατάξεις:

α) της με αριθ. 412013/2000 απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Γεωργίας «Συμπληρωματικά μέτρα σε εκτέλεση κοινοτικών κανονισμών που αφορούν την επισήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας» (ΦΕΚ Β΄1594), όπως ισχύει κάθε φορά.

β) της με αριθ. 2260/155064/2014 απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 412013/2000 κοινής υπουργικής απόφασης περί συμπληρωματικών μέτρων σε εκτέλεση κοινοτικών κανονισμών που αφορούν την επισήμανση του βόειου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας» (ΦΕΚ Β΄3383), όπως ισχύει κάθε φορά

γ) της με αριθ. 261136/2004 απόφασης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Επισήμανση βοείου κρέατος-Αναμόρφωση ετικέτας» (ΦΕΚ Β’ 961), όπως ισχύει κάθε φορά,

δ) της με αριθ. 232149/2002 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας «Εφαρμογή επισήμανσης βόειου κρέατος και προϊόντων με βάση το βόειο κρέας από την 1-1-2002» (ΦΕΚ Β’ 215), όπως ισχύει κάθε φορά.