εγγραφείτε: Άρθρα

leader

H Nέα ΚΑΠ ως Αγροτικό Μοντέλο

0 comments
H Nέα ΚΑΠ ως Αγροτικό Μοντέλο

 

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστηµίου της Λιουµπλιάνα για λογαριασµό του Ευρωκοινοβουλίου, το νέο ρυθµιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως περίοδος αποτελεσµάτων, αλλά ανάπτυξη» της στρατηγικής της Commission για το αγροτικό µοντέλο µετά το 2027.

 

Σε µελέτη του καθηγητή Emil Erjavec και των συναδέλφων του από το Πανεπιστήµιο της Λιουµπλιάνα στη Σλοβενία, εξετάζεται το αν το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ είναι επαρκές για να διασφαλιστεί, ότι οι στόχοι της Επιτροπής για την ΚΑΠ µετά το 2020 µπορούν να υλοποιηθούν ή όχι.

Ένα από τα βασικά µηνύµατα της µελέτης είναι, ότι η περίοδος 2021-2027 πρέπει να θεωρηθεί ως περίοδος «ανάπτυξης» για τον στρατηγικό σχεδιασµό της ΚΑΠ, όπου δεν αναµένεται σηµαντική προσαρµογή των µέτρων ούτε ιδιαίτερα βελτιωµένα αποτελέσµατα. Το φάσµα των αλλαγών είναι τόσο βαθύ που πρέπει να ληφθεί µια πιο µακροπρόθεσµη άποψη, υπογραµµίζοντας τη σηµασία της συλλογικής µάθησης και της οικοδόµησης συστηµάτων, ώστε να µπορέσει να εφαρµοστεί καλύτερα στο µέλλον.

Η εν λόγω µελέτη σχετικά µε τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ είναι µια από τις τρεις µελέτες που έχει αναθέσει το Κοινοβούλιο, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε µια νέα συνάντηση της Comagri (Επιτροπή Γεωργίας). Οι άλλες δύο µελέτες είναι από τον Roel Jongeneel σχετικά µε την αξιολόγηση της µελλοντικής διάρθρωσης των άµεσων πληρωµών και των παρεµβάσεων αγροτικής ανάπτυξης υπό το πρίσµα των γεωργικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της ΕΕ και του Tomas Garcia Azcarate σχετικά µε τις πιθανές επιλογές βελτίωσης της αλυσίδας αξίας των τροφίµων στην ΕΕ.

Επίσης, η νέα ΚΑΠ φιλοδοξεί να θέσει την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού στο επίκεντρο της πολιτικής. Ένας από τους εννέα στόχους που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική ΚΑΠ είναι ακριβώς η προσέλκυση νέων αγροτών και η διευκόλυνση της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές.

Τα κράτη-μέλη και η ΕΕ πρέπει να επιταχύνουν τις στρατηγικές τους για την ένταξη μιας νέας γενιάς ανθρώπων, που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις του αγροτικού τομέα, με δεδομένο, ότι μόλις το 6% είναι κάτω των 35 ετών, ενώ περίπου το 30% των αγροτών της Ευρώπης είναι άνω των 60 ετών.