εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αλλεργική Δερματική Ασθένεια στα Βοοειδή

0 comments
Αλλεργική Δερματική Ασθένεια στα Βοοειδή

 

Σε έκθεση της EFSA, παρέχονται συμβουλές σχετικά με την ιδανική διάρκεια των προγραμμάτων εμβολιασμού για την εξάλειψη της νόσου και εξετάζεται η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου και οι πιθανές μεθόδους επιτήρησης.

 

Οι εστίες δερματικών παθήσεων (LSD) στην περιοχή των Βαλκανίων μειώθηκαν δραματικά κατά 95% από 7,483 το 2016 σε 385 το 2017. Το 2018 δεν αναφέρθηκαν κρούσματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αν και αναφέρθηκε ένα ξέσπασμα στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.

Η έκθεση αναφέρει, ότι όσο αποτελεσματικότερος είναι ο εμβολιασμός στην προστασία των ζώων από την ασθένεια – και όσο περισσότερα εμβόλια εμβολιάζονται-τόσο μικρότερο είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού. Για παράδειγμα, εάν ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός για το 80% των εμβολιασμένων ζώων, είναι επαρκές ένα διετές πρόγραμμα με κάλυψη του 90% των αγελών.

Η πιθανότητα επανεμφάνισης των εστιών δερματικών παθήσεων – LSD μετά από ένα πρόγραμμα εμβολιασμού συνδέεται κυρίως με την πιθανότητα εισαγωγής μολυσμένων ζώων από γειτονικές πληγείσες περιοχές. Άλλοι παράγοντες που εξετάστηκαν στην έκθεση περιλαμβάνουν την πιθανή εμμονή του ιού σε φορείς (όπως κρότωνες και έντομα) ή στο περιβάλλον.

Η έκθεση παρέχει επίσης μια επισκόπηση των μεθόδων επιτήρησης. Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα για την έγκαιρη ανίχνευση νέων περιπτώσεων και τον τρόπο απόδειξης της απουσίας ασθένειας.