εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Χρήση L-Κυστίνης στις Ζωοτροφές

0 comments

 Η Commission με απόφασή της επιτρέπει τη χρήση της L-κυστίνης ως πρόσθετης ύλης στη διατροφή των ζώων.

 
 
 
 
Η L-Κυστίνη, ανήκει στη λειτουργική ομάδα «αμινοξέα, άλατα αμινοξέων κι ανάλογες ουσίες» και είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, που περιέχει θείο. Σε συνδυασμό με άλλα  θρεπτικά συστατικά είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από επιδράσεις ακτινοβολίας, καπνίσματος αλκοόλ, βαρέα μέταλλα αλλά θεωρείται  ακατάλληλη για τους διαβητικούς.
 
Για τη χορήγηση άδειας για την L-κυστίνης ως πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για όλα τα ζωικά είδη, η οποία ταξινομείται στην κατηγορία πρόσθετων υλών «θρεπτικές  πρόσθετες ύλες», είχε προηγηθεί το αίτημα της χορήγησης άδειας κι ήδη από τις 13 Μαρτίου 2013 είχε εκδοθεί πόρισμα της γνωμοδοτικής επιτροπής.
 
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση,  η L-κυστίνη, υπό τους προτεινόμενους όρους χρήσης, δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία των ζώων, στην υγεία του ανθρώπου ή στο περιβάλλον και ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στις απαιτήσεις για θειούχα αμινοξέα σε όλα τα ζωικά είδη. Η Αρχή θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να θεσπιστούν ειδικές απαιτήσεις παρακολούθησης μετά τη διάθεση στην αγορά.
 
Η Αρχή υπογραμμίζει ότι επαλήθευσε την έκθεση σχετικά με τη μέθοδο ανάλυσης της πρόσθετης ύλης ζωοτροφών στις ζωοτροφές, η οποία υποβλήθηκε από το εργαστήριο αναφοράς το οποίο συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1831/2003.