εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμφωνία για την Προστασία της Φέτας

0 comments

 

Θετικές ρυθμίσεις για την προστασία της φέτας περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά.
 
 
 
Όπως έγινε γνωστό, στις 17 Οκτωβρίου, συμφωνήθηκε ότι στη χρήση του όρου φέτα θα υπάρχει ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων». Η χρήση του όρου θα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας», «στιλ φέτας», «απομίμηση φέτας» και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης του προϊόντος.
 
Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπεται να ισχύσουν και για άλλα ευρωπαϊκά τυριά (Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα, Μίνστερ).
 
Το θέμα είχε θέσει η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη στο Κολέγιο των Επιτρόπων πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση ΕΕ – Καναδά. Στην αρχική της μορφή, η σύμβαση παρείχε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν.
 
Τη διατύπωση διαπραγματεύτηκε ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα απευθείας ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ. Εκτιμάται ότι με την εξέλιξη αυτή δημιουργείται θετικό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις ΗΠΑ καθώς και τις ασιατικές χώρες.

Πολύ καλή για τα ελληνικά συμφέροντα χαρακτηρίζουν Έλληνες αξιωματούχοι την εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά. 

Οι τετραετείς επίπονες διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στα εξής σημεία: τα κτηνοτροφικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Το τελευταίο σημείο διαφωνίας μεταξύ Καναδά και ΕΕ ήταν η αύξηση του ποσοστού εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά από 4% στο 8%.  Τελικά, η Οττάβα συμφώνησε για διπλασιασμό των ευρωπαϊκών τυριών που μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να αντιμετωπίζουν δασμούς, και ως αντάλλαγμα η ΕΕ έδωσε μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τον βόειο κρέας του Καναδά. Η εμπορική αυτή συμφωνία πρακτικά σημαίνει ότι αγελαδοτρόφοι και άλλες αγροτικές επιχειρήσεις του Καναδά θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών.

Το πολιτικά ισχυρό καναδικό λόμπι των γαλακτοκομικών, ωστόσο, κατηγορεί την κυβέρνηση Χάρπερ ότι «πούλησε»  τους αγρότες στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και προειδοποίησε ότι θα αντιταχθεί σ’ αυτή τη συμφωνία. Οι γαλακτοπαραγωγοί του Καναδά αντιπροσωπεύουν περίπου 12.500 μέλη και ο τομέας τους παραμένει απομονωμένος από τον ξένο ανταγωνισμό, χάρη στο αυστηρό δασμολογικό πλαίσιο στις εισαγωγές που υπερβαίνει το 200%.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές, αλλά περιλαμβάνουν την εγγυημένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκάδες χιλιάδες τόνων καναδικού βόειου κρέατος, που αποτελεί βασικό στόχο της συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία ήθελε να ισορροπήσει στις παραχωρήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό τυρί. Η εμπορική αυτή συμφωνία πρακτικά σημαίνει ότι αγελαδοτρόφοι και άλλες αγροτικές επιχειρήσεις του Καναδά θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών. 

Σημειώνεται ότι το αρχικό κείμενο της σύμβασης Ε.Ε.-Καναδά, έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν.  Με το θέμα είχε ασχοληθεί η ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ενώ το είχε θέσει και ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.