εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τιμές και Σήμανση Ελληνικών Σφαγίων Αιγοπροβάτων

0 comments
Τιμές και Σήμανση Ελληνικών Σφαγίων Αιγοπροβάτων

 

Οι τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο κρέας είναι χαμηλές και αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο – ίσως και κάτω του κόστους – λόγω της πίεσης που δέχονται από την εισαγωγή αρνιών από τις γειτονικές χώρες.

 

Σε γενικές γραμμές οι τιμές κυμαίνονται  από 3,5 έως τα 4,5 ευρώ ανά κιλό σφάγιου χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκινήσει ακόμα οι σφαγές για την εγχώρια αγορά, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 25 Μαρτίου. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την έλλειψη ρευστότητας, λόγω των χαμηλών τιμών του γάλακτος.

Το ΥΠΑΑΤ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «Ελληνικά» δύναται να επισημανθούν τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα. Η σήμανση γίνεται μόνο για με κόκκινη σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ». Για την παρούσα χρονιά δεν θα υπάρχουν οι σφραγίδες στα αμνοερίφια που αναγράφουν την χώρα προέλευσης.

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για την σήμανση Ελληνικών σφαγίων:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, στο πλαίσιο των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ για διαφάνεια της αγοράς κρέατος και ιδιαίτερα των αιγοπροβάτων, εν όψει των εορτών του Πάσχα ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες την εντατικοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, για την καταγωγή ή προέλευση, με σκοπό την διαφάνεια στη αγορά και προστασία των Ελληνικών αιγοπροβάτων.

Για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, η οποία επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 του Καν. (ΕΕ) 1337/2013, «Ελληνικά» δύναται να επισημανθούν τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

Με σκοπό  την ομοιόμορφη επισήμανση των σφάγιων ελληνικής καταγωγής και με ευθύνη των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνεται με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε129 (ερυθρό ALURA), εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».

Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4492/2017 για την «διακίνηση και εμπορεία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» οι Έλληνες κτηνοτρόφοι θα προστατευτούν από παράνομες Ελληνοποιήσεις, θα διασφαλιστεί το εισόδημά τους και οι καταναλωτές θα γνωρίζουν εγγυημένα την Ελληνική προέλευση του κρέατος στην αγορά.