εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επενδύσεις στη Γεωργία

0 comments

 Την ανάγκη αύξησης από φέτος των επενδύσεων κατά 50% στις αναπτυσσόμενες χώρες ζητεί ο FAO για την υποστήριξη των αυξημένων αναγκών για τρόφιμα μέχρι το 2050.

 

Στην κατευθύνση αυτήεγκρίθηκε μία διετή διαδικασία διαβούλευσης για την οικονομική ανάπτυξη των αρχών για υπεύθυνες επενδύσεις στη γεωργία που σέβεται τα δικαιώματα, τους πόρους διαβίωσης εγκρίθηκε από την 39η σύνοδο της Επιτροπής για την Παγκόσμια Ασφάλεια (CFS), η οποία έληξε το περασμένο Σάββατο στα κεντρικά γραφεία του FAO.
 

Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο υπό την αιγίδα της CFS, ενώ κοινός τόπος θα είναι η συμφωνία χωρίς αποκλεισμούς για όλους να συμφωνήσουν σχετικά με τις πολιτικές που διασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή για όλους. Το διακυβερνητικό σώμα είναι ανοικτό στην ουσιαστική συμμετοχή από αποτελεσματικά όργανα του ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, τα γεωργικά ερευνητικά ιδρύματα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Οι αρχές  θα πρέπει να θεωρηθούν ως συμπληρωματικές  των "Εθελοντικών κατευθυντήριων γραμμών  για την υπεύθυνη διακυβέρνηση σε τομείς όπως της αλιείας, της γης, των δασών και στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας των τροφίμων" που εγκρίθηκε από CFS τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, ζητούμενο είναι η  αποτελεσματική συμμετοχική χωρίς αποκλεισμούς διαπραγματεύσεις.  Επίσης Θα βασιστούν στα υπάρχοντα  πλαίσια και τις κατευθυντήριες γραμμές, και να μην επικαλύπτονται από άλλες εργασίες.

 

Ο FAO εκτιμά ότι απαιτούνται επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες για την υποστήριξη της ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής για να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη ζήτηση μέχρι το 2050, ενώ υπολογίζεται ότι η καθαρή μέση ετήσια επένδυση θα ανέρχεται σε 83 δισ. δολάρια. Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει τις επενδυτικές ανάγκες στον πρωτογενή τομέα  και στις υπηρεσίες που απαιτούνται, όπως η αποθήκευση και επεξεργασία, οι εγκαταστάσεις.  Αυτό αντιπροσωπεύει μία αύξηση φέτος περίπου 50% πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

 

Οι αρχές θα αντιμετωπίσουν όλα τα είδη των επενδύσεων στις γεωργικές αλυσίδες αξίας και των συστημάτων τροφίμων μικροκαλλιεργητών. Συμπεριλαμβανομένων των Παραγωγών, της έρευνας, των υπηρεσιών επέκτασης και τη μεταφορά τεχνολογίας. Θα περιλαμβάνει εγχώριες και ξένες, δημόσιες και ιδιωτικές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις.

 

Για να είναι αποτελεσματικές, οι αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των δύο χωρών υποδοχής και των επενδυτών, ενώ πολιτικά και ρυθμιστικά πλαίσια πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μεγιστοποιούνται τα οφέλη της ανάπτυξης.

 

Η Επιτροπή για την Παγκόσμια Ασφάλεια (CFS ) αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού στις χώρες σε παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις.

 

Μια πολυμερής διαδικασία διαβούλευσης συμφωνήθηκε ότι θα οδηγήσει στην Ατζέντα έτος για δράση σχεδιάστηκε για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια των ανθρώπων που πλήττονται από κρίσεις τέτοια, που συχνά δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα βοήθεια έκτακτης ανάγκης και αναπτυξιακής βοήθειας.

 

Στρατηγικό Πλαίσιο για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Διατροφής
Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα ήταν η υιοθέτηση της πρώτης έκδοσης ενός παγκόσμιου στρατηγικού πλαισίου για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Διατροφής (GSF). Η GSF θα βελτιώσει τη συνεργασία, το συντονισμό των δραστηριοτήτων και των μέσων ενημέρωσης συνεργασίες σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την πρόληψη μελλοντικών επισιτιστικών κρίσεων, την πείνα και την εξάλειψη διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή για όλους.

 

Κοινωνική Προστασία και Κλιματική Αλλαγή
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, υπήρχαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης πολιτικής: Το πρώτο είναι η κοινωνική προστασία για την επισιτιστική ασφάλεια και το δεύτερο αφορά σε συστάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγή που περιλαμβάνει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα τονίσθηκε η ανάγκη για:

 

–   Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της ασφάλειας των τροφίμων και της διατροφής για την ενίσχυση και ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση με τα τρόφιμα που σχετίζονται με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

 

–  Αυτές περιλαμβάνουν την πρόβλεψη καιρού, εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για τις μικρές και μεσαίες αγρότες κατόχου. Τέλος, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν προκειμένου να βρουν τα κατάλληλα μέσα για να βοηθήσει τους γεωργούς να παράγουν και να μετριάσουν τα αυξήσει τα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.