εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εισαγωγές Βόειου Κρέατος από τις Χώρες Mercosur

0 comments
Εισαγωγές Βόειου Κρέατος από τις Χώρες Mercosur

 

Οι Copa Cogeca (αγροτοσυνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο) καλούν την ΕΕ να μην αυξήσει τις εισαγωγές βόειου κρέατος από τις χώρες Mercosur.

 

Συγκεκριμένα, αντιδράσεις από την πλευρά της ένωσης αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων της Ευρώπης προκάλεσε η κίνηση της ΕΕ να προτείνει αυξήσεις στις εισαγωγές βοδινού κρέατος, κατά 99.000 τόνους, από τις χώρες της οικονομικής ένωσης Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συνεργασία ΕΕ-Mercosur.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το βοδινό κρέας της CopaCogeca, κ. JeanPierre Fleury, δήλωσε ότι πάνω από το 75% των εισαγωγών βοδινού κρέατος που διακινείται στις αγορές της ΕΕ – 246.000 τόνοι – προέρχεται ήδη από τις χώρες της Mercosur. Συνεπώς, είναι απαράδεκτη η απόφαση για αύξηση των εισαγωγών ως αντάλλαγμα για παραχωρήσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας, εννοώντας τον τομέα των κατασκευών. Χρειαζόμαστε δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα διασφαλίζουν την αποφυγή φαινομένων υπερπροσφοράς αγροτικών προϊόντων, με στόχο να μην μειώνονται οι τιμές χονδρικής και λιανικής, ώστε να μην απειληθούν οι θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές και η ανάπτυξη της οικονομίας σε αυτές.

Επίσης, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προτείνουμε μια αύξηση στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από την Mercosur, καθώς δεν γνωρίζουμε την επίδραση που θα έχει στην ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία το Brexit. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το 52% του ιρλανδικού βοδινού κρέατος προορίζεται για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε περαιτέρω πιέσεις στην αγορά βοδινού κρέατος της ΕΕ και με το σύμφωνο εμπορίου ΕΕ-Mercosur.

Επιπλέον, η Mercosur δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τους φυτοϋγειονομικούς κανόνες της ΕΕ, όπως δείχνουν και οι ίδιες οι εκθέσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τον Fleury.

Οι εισαγωγές πρέπει να μειωθούν και στην περίπτωση της ζάχαρης, των πουλερικών, της αιθανόλης, του ρυζιού και του χυμού πορτοκαλιού στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εισάγει τεράστιους όγκους από αυτές τις χώρες δίχως αντάλλαγμα. Καλούμε τα κράτη μέλη να ενεργήσουν πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων, όπως συμπέρανε ο γενικός γραμματέας Copa – Cogeca, κ. Pekka Pesonen.