εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γεωργικοί Συνεταιρισμοί και Επισιτιστικό

0 comments

 Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί, που ήδη κατακλύζονται από εκατομμύρια αγρότες-παραγωγούς μικρής κλίμακας, θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη συμβολή στην καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, αν τους δοθεί η σωστή υποστήριξη από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η εκδήλωση της Παγκόσμιας Μέρας Επισιτισμού, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε. (FAO) και παραβρέθηκαν 150 χώρες, επικεντρώνεται στους «γεωργικούς συνεταιρισμούς ως λύση-κλειδί για τη σίτιση του κόσμου» και συμπίπτει με το Διεθνές Έτος των Συνεταιρισμών.  Επίσης, γιορτάζεται η ημερομηνία ίδρυσης του FAO (κλείνει τα 67 χρόνια λειτουργίας του από το 1945).

Επίσημες δηλώσεις στην τελετή για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού:

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI δήλωσε, στο μήνυμα του που διαβάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Λουίτζι Τραβαγκλίνο, ότι δεδομένης της ανθρώπινης διάστασης, οι γεωργικοί συνεταιρισμοί είναι σε θέση να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη μιας και απευθύνονται στις πιο πιεστικές τοπικές ανάγκες. Συνέχισε λέγοντας ότι οι γεωργικοί συνεταιρισμοί έχουν ένα εναλλακτικό όραμα και μπορούν να βάλουν ένα τέλος στα κερδοσκοπικά οικονομικά μοντέλα που έχουν ως μοναδικό στόχο τα συμφέροντα των αγορών, την καλλιέργεια τροφίμων για μη διατροφικούς σκοπούς και την εισαγωγή τεχνολογίας στην παραγωγή τροφίμων χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις για το περιβάλλον. 

Ο Γενικός διευθυντής του FAO, Ζοζέ Γκραζιάνο ντα Σίλβα, υπογράμμισε την ανάγκη να εργαστούμε για την πλήρη εξάλειψη της πείνας, προσθέτοντας ότι πολλές χώρες, στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία, αποδεικνύουν ότι είναι δυνατό εγχείρημα. Ο Γενικός διευθυντής του FAO έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους συνεταιρισμούς ως ένα σημαντικό μέσο για να βγουν οι μικροκαλλιεργητές από τη φτώχεια και την πείνα. Συμπλήρωσε ότι: «Παρά το γεγονός ότι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής σε πολλές χώρες, οι μικρής κλίμακας αγρότες είχαν κακή πρόσβαση στις αγορές για να πωλήσουν τα προϊόντα τους, έλλειψη διαπραγματευτικής δύναμης για να αγοράσουν τις εισροές σε καλύτερες τιμές και έλλειψη πρόσβασης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί μπορούν να βοηθήσουν τους μικροκαλλιεργητές να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Επίσης, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στη μείωση της φτώχειας και στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, και συμβάλλουν στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε πολλές χώρες». Τέλος, ο επικεφαλής του FAO καλεί τις κυβερνήσεις να κάνουν το καθήκον τους και να«δημιουργήσουν συνθήκες που επιτρέπουν στις οργανώσεις παραγωγών και τους συνεταιρισμούς να ευδοκιμήσουν».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, συμπλήρωσε ότι η εμπειρία των γεωργικών συνεταιρισμών  μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση του μηδενισμού της παγκόσμιας πείνας (Zero Hunger Challenge: πολιτική που λάνσαρε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο τον Ιούνιο/Rio+20 UN Conference on Sustainable Development), διπλασιάζοντας το εισόδημα και την παραγωγικότητα των μικροκαλλιεργητών.   

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), Κανάγιο Φ. Νουάντζε, δήλωσε ότι το Ταμείο συνεργάζεται στενά με τους συνεταιρισμούς σε όλο τον κόσμο.  Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Από τους καλλιεργητές τσαγιού στη Ρουάντα μέχρι τους κτηνοτρόφους στο Νεπάλ, υπάρχουν πολλά παραδείγματα για το πώς οι συνεταιρισμοί μπορούν καλύτερα να υποστηρίξουν τους μικροκαλλιεργητές όχι μόνο σε θέματα οργάνωσης, αλλά και να αυξήσουν συλλογικά τις ευκαιρίες και τους πόρους τους». 

Τέλος, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), Ερθάριν Κουσίν, έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης δικτύων κοινωνικής ασφάλειας για εκείνους που μόλις και μετά βίας μπορούν να εξασφαλίσουν διατροφή για τους εαυτούς τους, όπως είναι οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, γυναίκες) ώστε να προστατευθούν από την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση.