εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Χρήση των Φωσφωρικών ως Πρόσθετα Τροφίμων

0 comments
Χρήση των Φωσφωρικών ως Πρόσθετα Τροφίμων

 

Σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που έχουν τα φωσφορικά τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων, εγείρουν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Υγείας.

 

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές προέβαλαν ενστάσεις σε πρόταση της Κομισιόν που επιτρέπει τη χρήση φωσφορικού οξέος – φωσφορικών αλάτων – διφωσφορικών – τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών (Ε 338-452) σε «κατεψυγμένα κατακόρυφα περιστρεφόμενα σε σούβλα κρέατα –είτε πρόκειται για πρόβατο, για αρνί, μοσχάρι, βοδινό ή πουλερικά–, καθώς και σε φετοποιημένα ή/και κιμαδοποιημένα κρέατα, με σκοπό να ψηθούν και να καταναλωθούν από τον τελικό καταναλωτή».

 

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Επιτροπής Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, τα φωσφορικά δεν επιτρέπονται αλλά μετά από διαδοχικές παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις, έχουν σήμερα εγκριθεί για χρήση σε όλο και περισσότερα παρασκευάσματα, νομιμοποιώντας χρήσεις που δεν επιτρέπονται από την νομοθεσία της Ε.Ε.

Αν το Ευρωκοινοβούλιο στο σύνολό του υποστηρίξει την ένσταση της Επιτροπής Υγείας με απόλυτη πλειοψηφία (376 ψήφοι), η πρόταση θα μπλοκαριστεί και η Κομισιόν θα πρέπει να επανεξετάσει την πρότασή της.

Η επιστημονική κοινότητα δεν δείχνει πάντως να έχει μια ενιαία στάση γύρω από το θέμα. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι μια επιστημονική εξέταση του 2012 έδειξε πιθανή σύνδεση ανάμεσα στα φωσφορικά πρόσθετα και τον κίνδυνο για το καρδιαγγειακό σύστημα. Λίγο αργότερα, αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έδειχνε ότι δεν είναι πιθανό να αποδοθεί αυτός ο κίνδυνος στην πρόσληψη φωσφόρου γενικά ή φωσφορικών πρόσθετων τροφίμων. Άλλη επιστημονική μελέτη όμως, το 2013, έκανε επίσης λόγο για σύνδεση ανάμεσα σε δίαιτες υψηλού φωσφόρου και την αυξημένη θνησιμότητα στον πληθυσμό των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η EFSA επρόκειτο ούτως ή άλλως να επαναξιολογήσει τα συγκεκριμένα πρόσθετα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, όπως όριζε ο Κανονισμός (ΕΕ) 257/2010 της 25ης Μαρτίου 2010.